FARMACEUTSKI DIV

Novartis kažnjen s 3,3 milijuna $ zbog diskriminacije žena

Zaposlenice su bile plaćene manje i imale lošije mogućnosti napredovanja
Techniciens de laboratoire travaillant a la production de doses de vaccin contre la grippe A H1N1 chez Novartis a Marbourg. Marbourg, ALLEMAGNE - 26/10/2009/0911181451
 SIPA

ZAGREB - Švicarski farmaceutski div Novartis presudom njujorškog suda platit će 3,3 milijuna dolara odštete zaposlenicama koje su u toj tvrtki radile kao predstavnice za prodaju lijekova.

Jasna poruka tvrtkama

Sud je utvrdio da je Novartis svoje zaposlenice spolno diskriminirao, što je bilo vidljivo u manjim plaćama u odnosu na njihove muške kolege, u lošijim promotivnim mogućnostima i rješavanju pitanja vezanih uz trudnoću. To je, smatra sud, ujedno i satisfakcija za više od 5600 sadašnjih i bivših zaposlenica Novartisa u SAD-u koje su bile jednako nezadovoljne takvim diskriminirajućim odnosom.

- Današnja presuda šalje snažnu i jasnu poruku ne samo Novartisu nego i drugim tvrtkama u SAD-u koje moraju shvatiti da su žene ravnopravne partnerice u poslu -rekao je David Sanford, odvjetnik žena koje su ostvarile odštetu.

Ista prava nužna

- Vrijeme građana drugog reda je završeno. Svi moraju igrati po istim pravilima i ostvarivati ista prava kad se radi o financijama ili ugledu zaposlenika - dodao je odvjetnik. Dakako, Novartis nije zadovoljan presudom i najavljuje žalbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 18:50