TEŠKE RIJEČI

Nova slovačka vlada optužuje bivšu za veleizdaju zbog vojnih donacija Ukrajini

Donacija sustava protuzračne obrane izložila je slovački zračni prostor i ugrozila građane, kaže državni tajnik u Ministarstvu obrane

Igor Melicher

 Jakub Kotian/tasr/profimedia/Jakub Kotian/tasr/profimedia

Slovačka vlada zatražila je od policije da istraži bivšu vladu i ministra obrane Jaroslava Nada zbog doniranja borbenih zrakoplova i sustava protuzračne obrane Ukrajini kako bi joj pomogli u obrani od ruske invazije, rekao je vladin dužnosnik u petak.

Nova vlada pod vodstvom premijera Roberta Fica napravila je oštar politički zaokret nakon što je preuzela vlast u listopadu 2023. i zaustavila vojne isporuke Ukrajini, iako je dopustila nastavak komercijalnih opskrba.

Prethodna slovačka vlada prošle je godine donirala desetak lovaca ruske proizvodnje MiG-29 koje je Slovačka prizemljila i od kojih većina nije bila operativna, kao i protuzračni obrambeni sustav KUB.

Donacija sustava protuzračne obrane izložila je slovački zračni prostor i ugrozila građane, rekao je Igor Melicher, državni tajnik u Ministarstvu obrane i član vladajuće stranke Smer-SD.

"Uvjeren sam da je Nad izdao Slovačku. Ministarstvo obrane podnosi kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela sabotaže, odnosno veleizdaje, zlouporabe ovlasti i neispunjavanja dužnosti", rekao je Melicher na brifingu uživo na Facebooku.

Nad je odbacio bilo kakvu krivnju i rekao da bi ponovno donio istu odluku. Od Nada u petak nije bilo novih komentara.

Bivši ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je Reutersu da je Nad bio "proaktivan i profesionalan" tijekom svog vremena na dužnosti.

"Mogu sa sigurnošću tvrditi da je svaka Jaroslavova akcija bila usmjerena na to da slovački domovi ostanu sigurni i da nikada nisu doživjeli ono što trenutno proživljavaju Ukrajinci", rekao je.

Jedan od argumenata koje je Melicher upotrijebio jest da je vlada vladala dok je bila privremena dužnost te je stoga imala ograničenu ovlast za donošenje vanjskopolitičkih odluka.

Optužbe su simptom visoko polarizirane slovačke političke scene, gdje je Fico više puta optuživao svoje prethodnike da su pokrenuli kaznene progone protiv njegove stranke dok je bio u oporbi.

Njegov je kabinet ukinuo posebnu tužiteljsku jedinicu koja se bavila korupcijom, zamijenio ključno policijsko osoblje i poduzeo korake za smjenu uprave javnih medija.

Zemlja bi trebala dobiti ranije naručene lovce F-16 koji će zamijeniti MiG-ove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 21:42