ŽRTVA JEDNE GENERACIJE

Nova generacija ih se mora sjećati: Cameron naredio svim školama da posjete rovove u sklopu plana od 50 milijuna funti za obilježavanje stogodišnjice prvog svjetskog rata

 AP Photo/John Stillwell

LONDON - Britanski premijer David Cameron najavio je ambiciozni program edukacije mladih o prvom svjetskom ratu, koji će koštati oko 50 milijuna funti, i slati će školsku djecu na lokacije rovova u prvom svjetskom ratu, na stotu godišnjicu početka sukoba.

- Velika Britanija ima dužnost odati počast onima koji su služili, sjetiti se onih koji su poginuli, i pobrinuti se da lekcije koje smo tada naučili žive s nama zauvijek, rekao je Cameron jučer na predstavljanju projekta.

Dodao je kako bi bila monumentalna pogreška ‘zaboraviti žrtve i lekcije sukoba u kojem je poginulo gotovo pola milijuna britanskih vojnika’.

U sklopu projekta, dva ‘učenička ambasadora’ i profesor iz svake srednje škole u Velikoj Britaniji dobit će priliku posjetiti neka od slavnih bojišta, poput Somme, Verduna i Fromellesa, i sudjelovati u ceremonijama sjećanja na zapadsnoj fronti.

Cameron, govoreći u Imperijalnom muzeju rata u Londonu, je rekao kako je važno obilježiti godišnjicu rata već i zbog nevjerojatno velike žrtve koju je podnijela cijela jedna generacija.

- Bila je to žrtva koju su podnijeli za nas, i jedino je ispravno da ih se sjećamo.

Izjavio je i kako je prvi svjetski rat stvorio britance ovakvima kakvi su danas.

- Postoji nešto oko prvog svjetskog rata što ga čini temeljnim dijelom naše nacionalne svijesti. Jednostavno govoreći, ovo je bitno - ne samo u našim glavama, veći u našim srcima. Ima jednu emotivnu povezanost. Osjećam je vrlo duboko, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 04:48