BRUXELLES - ŠUTI

Nova Bidenova odluka ide na štetu Europi, na ruku Putinu, a zatekla je Amerikance: ‘To je izdaja!‘

Bijela kuća poziva se na nacionalnu i ekonomsku sigurnost, ali tvrdi da su im ciljevi – ekološki

Predsjednik Joe Biden govori o svojim planovima Investing in America i Bipartisan Infrastructure u Earth Rider Brewery u Superioru, Wisconsin, 25. siječnja 2024.

 Saul Loeb/Afp

Američki predsjednik Joe Biden povukao je još jedan jednostrani potez nakon kojeg čudi potpuni izostanak javnih reakcija europskih lidera. U trenutku kad su europska skladišta plina relativno pristojno popunjena, a cijena se tog prirodnog energenta još jednom vratila na razinu zadnji put viđenu u prvom kvartalu 2021., odnosno prije invazije Putinovog režima na Ukrajinu, Bijela kuća zaustavila je izdavanje novih licenci za izvoz plina s američkih LNG terminala.

Podsjetimo da je administracija Joea Bidena nakon eskalacije sukoba u Ukrajini Europi obećavala stabilnu, kao i sve veću opskrbu ukapljenim plinom, sve kako bi članice EU mogle drastično srezati uvoz jeftinijeg ruskog plina, odnosno povećati uvoz skupljeg američkog, te tako izbjeći energetsku krizu, kao i tobože osigurati ratnu pobjedu Volodimiru Zelenskom. U tim trenucima u RH je vladala atmosfera ponosa jer je davno pala odluka za gradnju LNG terminala na Krku, koji je već tijekom 20121. prikazan kao sidro energetske sigurnosti RH, pa i regije. Odluka Bidenove administracije o jednogodišnjoj suspenziji licenci za izvoz plina s američkih LNG terminala resetira temeljne postavke temeljne politike prema Europi. Tako najednom imamo bizarnu situaciju da režim Vladimira Putina i dalje izvozi jeftiniji ruski plin u EU, dok će američki regulator za nove izvozne poslove ubuduće izdavati posebne dozvole, i to nakon znanstveno-ekonomske evaluacije.

image

Predsjednik Joe Biden govori o svojim planovima Investing in America i Bipartisan Infrastructure u Earth Rider Brewery u Superioru, Wisconsin, 25. siječnja 2024.

Saul Loeb/Afp

Je li i hrvatski LNG terminal klimatski opasan?

Treba podsjetiti kako je više američkih administracija inzistiralo da EU, pa tako i RH, drastično strateški povećavaju kapacitete LNG terminala kako bi smanjili ovisnost o jeftinijem ruskom plinu. Sada i taj višedesetljetni narativ najmoćnije vojne sile svijeta, Sjedinjenih Država, kao da je izbrisan gumicom, pa se otvara pitanje može li se EU ubuduće dugoročno oslanjati na SAD kao ozbiljnog strateškog partnera. Posebno je osjetljivo političko pitanje to što je Bidenovo objašnjenje uvođenja licenci za izvoz plina preko LNG terminala bipolarno: Tvrdi da su se istodobno vodili idejom zaštite okoliša, ali i pitanjem ekonomske odnosno nacionalne sigurnosti. To su de facto tri različita kriterija za donošenje odluke.

‘Pažljivo ćemo razmotriti utjecaje izvoza LNG-a na troškove energije, energetsku sigurnost Amerike i naš okoliš‘, rekao je predsjednik Joe Bideni. ‘Ova pauza oko novih odobrenja za LNG vidi klimatsku krizu onakvu kakva jest: egzistencijalnu prijetnju našeg vremena.‘ Ovaj potez pogađa srž rasprave o ulozi LNG-a u budućnosti energije. Dok zagovornici tvrde da je ključno natjerati zemlje u razvoju da prestanu koristiti ugljen i omogućiti Europi neka pokreće svoje gospodarstvo bez ruskog plina, ekolozi upozoravaju da izgradnja goleme infrastrukture potrebne za brodski transport LNG-a osigurava spaljivanje plina kroz nekoliko generacija“.

Bilo kako bilo, poprilično je jasno da će se plin nastaviti spaljivati u Sjedinjenim Državama, upitno je koliko će gas stići u EU.

Dio američke političke javnosti osjeća se zbog odluka Bijele kuće neugodno.

‘Zaustavljanje izdavanja dozvola izazvalo je brzu osudu čelnika naftne industrije i njihovih pristaša na Capitol Hillu. Senator Joe Manchin, umjereni demokrat iz Zapadne Virginije koji vodi Odbor za energetiku i prirodne resurse, obećao je održati saslušanja istražujući odluku. ‘Ako je ova pauza samo još jedna politička smicalica da se zadrži mir klimatskih aktivista na račun američkih radnika, poduzeća i naših saveznika u potrebi, učinit ću sve što je u mojoj moći da ovu stanku odmah prekinem,‘ rekao je Manchin. Aktivisti za zaštitu okoliša u petak su slavili; otkazali su planirani skup od 6. do 8. veljače u Odjelu za energetiku kako bi zahtijevali obustavu novih odobrenja za LNG.

Međutim, tumačenje američke administracije nešto je šire nego zdravorazumsko razmišljanje političara Manchinija, također demokrata kao što je Biden. Oni čak poručuju kako razmatraju da zbog zaštite okoliša LNG infrastrukturu što je prije pošalju u ropotarnicu povijesti, dok su im obrazloženja oko pitanja nacionalne sigurnosti nejasna ili nedorečena. No, dovoljno su jasna da se iz njih može zaključiti kako će američka administracija prvenstveno brinuti o onome što ocjenjuju kao američki nacionalni interes, pa ostaje nejasno kako će se to reflektirati na europske interese.

Zaustavljanje novih investicija u LNG infrastrukturu

Očekuje se da će odluka Bijele kuće o obustavi novih izvoznih licenci za ukapljeni plin zaustaviti desetke milijardi dolara investicija u američki LNG biznis.

image

Donald Trump je kritizirao odluku Joea Bidena o suspenziji novih izvoznih dozvola za ukapljeni plin, iako ga se političari u EU više pribojavaju nego Bidena

Ilustracija: Slaven Turk/afp/

„Republikanci - uključujući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa - optužili su Bidena da je domaća radna mjesta i ekonomska pitanja podredio ekološkoj agendi. ‘Odluka predsjednika Bidena da na neodređeno vrijeme pauzira izvozne dozvole za LNG daje prednost željama radikalnih liberala u odnosu na energetsku sigurnost SAD-a i sigurnost naših saveznika‘, rekla je zastupnica Cathy McMorris Rodgers, republikanka iz Washingtona koja je na čelu Odbora za energiju i trgovinu Predstavničkog doma. ‘Obični Amerikanci žele da se naša energija oslobodi za jačanje gospodarstva, očuvanje radnih mjesta i sigurnost.‘"

Američki izvoz plina u Europu premašio je 50 milijardi prostornih metara godišnje nakon ruske invazije na Ukrajinu. Plin čišće izgara nego druga fosilna goriva, kao što su nafta ili ugljen, ali klimatski aktivisti tvrde ako LNG infrastruktura ispušta ogromne količine metana.

Marty Durbin, predsjednik Instituta za globalnu energiju američke gospodarske komore nazvao je ovaj potez ‘duboko uznemirujućim‘ i izdajom saveznika. Mike Sommers, predsjednik Američkog instituta za naftu, rekao je da se administracija ‘igra s globalnom energetskom sigurnošću‘. Nije potrebna revizija da bi se razumjele jasne prednosti američkog LNG-a za stabilizaciju globalnih energetskih tržišta, podržavanje tisuća američkih radnih mjesta i smanjenje emisija širom svijeta tranzicijom zemalja prema čišćim gorivima, rekao je Sommers‘, piše Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:33