AMERIKANCI ZABRINUTI

Notorni Admiral Gorškov osvanuo u velikoj luci na drugom kraju svijeta: ‘Dakle, odabrali smo stranu‘

Vježba kodnog naziva "Mosi" ("Dim" na svahiliju) održat će se oko područja Durbana i Richards Baya u južnoafričkoj pokrajini KwaZulu-Natal

Admiral Gorškov u JAR-u

 Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Južnoafričke nacionalne obrambene snage (Sandf) potvrdile su 19. siječnja da će Južna Afrika ugostiti mornarice Kine i Rusije tijekom "pomorske vježbe" u razdoblju od 17. do 27. veljače, piše francuski portal RFI. Vježbe se podudaraju s godišnjicom početka ruske invazije na Ukrajinu.

Vježba kodnog naziva "Mosi" ("Dim" na svahiliju) održat će se oko područja Durbana i Richards Baya u južnoafričkoj pokrajini KwaZulu-Natal, na istoku zemlje, navodi se u priopćenju.

Prema ruskoj novinskoj agenciji Tass, Admiral Gorškov, brod "koji nosi hipersonične projektile Tsirkon" također će sudjelovati u vježbama, a danas su već procurile fotografije koje sugeriraju da je brod već stigao u luku u Cape Townu.

Bit će to tek drugi put da pomorske snage triju zemalja provode zajedničke operacije. Prvi put se to dogodio u studenom 2019. u Cape Townu, neposredno prije izbijanja pandemije Covid-19.

"JAR je odabrao stranu"

Spomenutu vježbu oštro je kritizirala glavna južnoafrička oporbena stranka, Demokratski savez, iz koje tvrde da je Pretoria ovim potezom "odabrala stranu".

"Iako je naša vlada tvrdila da je neutralna, ovo je samo još jedan od mnogih incidenata u kojima je [vladajuća stranka] ANC jasno razotkrila svoje favoriziranje Rusije i zapravo nije učinila ništa osim što je dokazala da nije nikako neutralna", rekao je istaknuti član opozicije Kobus Marais, te dodao kako ove ratne igre nisu "ništa više od skupog reklamnog trika".

U međuvremenu, David Feldman, glasnogovornik američkog veleposlanstva u Južnoafričkoj Republici, rekao je za CBS News kako je SAD "zabrinut zbog plana Južne Afrike da održi zajedničke pomorske vježbe s Rusijom i [Narodnom Republikom Kinom] u veljači, dok istovremeno Moskva nastavlja svoj brutalni i nezakoniti rat protiv Ukrajine".

image

Admiral Gorškov u JAR-u

Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Ministar vanjskih poslova Južnoafričke republike Naledi Pandor, koji se sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom kada je ovaj posjetio Pretoriju ranije u siječnju, rekao je, pak, kako je riječ "samo o vojnoj vježbi s prijateljima". Južnoafrički portal Independent Online portal citirao je ministra obrane i vojnih veterana Thandija Modisea, koji je rekao da su vježbe "vrlo korisne za sve tri mornarice", dodajući da se "nitko nije bunio" kada su SAD održale vlastite vojne vježbe sa Sandfom u srpnju prošle godine. .

"Južna Afrika šalje jasan signal da se neće pridružiti antiruskom frontu. Vježbe pokazuju da Rusija nije toliko izolirana koliko bi Zapad želio", rekao je za RFI Marcin Kaczmarski, stručnjak za sigurnost sa Sveučilišta u Glasgowu. Njegova je primjedba potkrijepljena Indeksom demokracije 2022. koji je prošli mjesec objavio Economist Intelligence Unit, a koji navodi da "dvije trećine svjetskog stanovništva živi u zemljama koje su ili neutralne ili naklonjene Rusiji kada je u pitanju rat u Ukrajini".

Savez Rusije i Kine?

"Nadolazeće vježbe čiji je domaćin Južnoafrička Republika pokazuju velik "potencijal za suradnju Rusije i Kine u Indijskom oceanu i kako njih dvoje predstavljaju mnogo veću prijetnju daljoj ulozi i utjecaju SAD-a u regiji nego što bi to mogle pojedinačno", prema Oriani Skylar Mastro, suradnici na Institutu za međunarodne studije Freeman Spogli Sveučilišta Stanford.

"I Kina i Rusija postupno povećavaju svoju prisutnost u Indijskom oceanu. Rusija je nedavno objavila da će uspostaviti pomorski pogon u Port Sudanu na Crvenom moru", rekla je za RFI, ističući da je Kina otvorila svoju prvu prekomorsku bazu u Džibutiju 2014.

Nadalje, Mastro tvrdi da Kina i Rusija održavaju ovakve vježbe manje u vojne, a više u političke svrhe.

"Rusija je spremna preuzeti određene političke rizike kako bi podržala kineske vojne aktivnosti, a koje predstavljaju najnoviji izazov Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima", objašnjava.

No Mastro dodaje i da Kina nije previše zadovoljna ruskom invazijom na Ukrajinu "uglavnom zato što ne vjeruju u takvu vrstu vojne intervencije kao učinkovito vanjskopolitičko oruđe".

Drugi razlog je, kaže ona, jest to što Peking "ne voli paralele između Ukrajine i Tajvana.

"Iz kineske perspektive, oni imaju vrlo jaka, legitimna prava na Tajvan. A Rusija, smatraju, nema ista legitimna prava na Ukrajinu. Dok je Peking oduvijek priznavao suverenitet Ukrajine i "od srca" čestitao 30. godišnjicu neovisnosti zemlje, on smatra Tajvan jednom od svojih pokrajina koja se na kraju mora vratiti matici" - zaključuje Mastro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:09