OTKLONILI PROBLEME

Norveški izvoz plina u Britaniju postupno će se normalizirati od kraja tjedna

Norveška je od 2022. najveći opskrbljivač Europe plinom, podmirujući otprilike četvrtinu potražnje

Svaka obustava rada na norveškim poljima stoga može biti okidač za rast cijena plina

 

A ship of the Coast Guard (L) patrols around the Sleipner A offshore gas platform on October 1, 2022, during a visit of Norway‘s Prime Minister. (Photo by Ole Berg-Rusten/NTB/AFP)/Norway OUT

 Ole Berg-Rusten/NTB/AFP

Norveški izvoz plina u Britaniju postupno će se normalizirati od kraja tjedna, objavio je norveški operater sustava Gassco, signaliziravši da su problemi na platformi na Sjevernom moru otklonjeni.

Norveški izvoz plina u Europu osjetno je smanjen u ponedjeljak zbog pukotine na cjevovodu na Equinorovoj platformi u Sjevernom moru, izvijestio je operater cjevovoda Gassco. Zbog smanjenih isporuka cijene plina s 30-dnevnim rokom isporuke dosegnule su na početku tjedna na referentnoj europskoj burzi najvišu razinu od prosinca, od 38,56 eura za megavat sat.

Gassco je u međuvremenu najavio da bi se opskrba do kraja tjedna trebala normalizirati, poručivši u srijedu da bi od petka kupcima trebalo biti dostupno 35 milijuna prostornih metara plina dnevno iz pogona u Nyhamni.

U četvrtak operater je na mrežnoj stranici objavio da će kupcima u Britaniji od petka biti dostupno 45 milijuna prostornih metara plina dnevno iz Nyhamne. Kada su svi njezini kapaciteti u funkciji, Nyhamna dnevno obradi do 79,8 milijuna prostornih metara plina.

Europska referentna cijena plina danas je tijekom poslijepodneva iznosila 33,5 eura po megavat satu i bila je za 0,4 posto viša nego u srijedu.

Norveška je od 2022. najveći opskrbljivač Europe plinom, podmirujući otprilike četvrtinu potražnje. Svaka obustava rada na norveškim poljima stoga može biti okidač za rast cijena plina.

Vijest o problemima u Norveškoj podigla je cijene plina i u Sjedinjenim Državama i u Aziji budući se smanjena opskrba poklopila sa valom potražnje za ukapljenim prirodnim plinom u uvjetima toplinskog vala u Aziji i zapadnih sankcija na uvoz ruskog plina.

Sjedinjene Države glavni su izvoznik LNG-a, ali prekidi u opskrbi iz drugih dijelova svijeta podižu cijene na američkom tržištu budući da ga proizvođači šalju u inozemstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 15:20