DOVOLJNO VREMENA?

Norveški general poslao zlokobno upozorenje: ‘Imamo dvije do tri godine da obnovimo zalihe, Rusija će biti spremna‘

Njegovi su komentari najnoviji među sve brojnijim upozorenjima zapadnih političara o prijetnji Rusije

Ilustracija

 Kay Nietfeld/Dpa Picture-alliance Via Afp

Ugledni Bloomberg citirao je izjavu norveškog vrhovnog generala Eirika Kristoffersena koji je jučer izjavio da NATO ima samo dvije do tri godine za pripremu prije nego Rusija ponovno stekne sposobnost da pokrene konvencionalni napad na taj savez.

Njegovi su komentari najnoviji među sve brojnijim upozorenjima zapadnih političara o prijetnji Rusije, kao i o trenutnoj nespremnosti Europe da se od tog napada obrani.

- U jednom trenutku netko je rekao da će Rusima trebati 10 godina da obnove svoj ofenzivni kapacitet, ali po mom mišljenju vratili smo se na manje zbog industrije koja trenutno radi u Rusiji, kazao je.

Kristoffersen smatra da je to ipak dovoljno velik period da Europa obnovi svoje zalihe koje se tope zbog potpore Ukrajini.

Norveška je dobar primjer jačanja naoružanja jer su nakon napada Rusije povećali svoje izdatke za obranu, a cilj im je već ove godine doseći zadanih 2 posto BDP-a, a do 2030. želja je stići na 2,7 posto BDP-a.

- Vidim prozor u kojem možemo ispuniti zahtjeve NATO-a. Te planove i odluke možemo ispuniti u sljedećim godinama, ali moramo ubrzati. To moramo napraviti u roku dvije do tri godine da budemo spremni na sve što se može dogoditi, zaključio je Kristoffersen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 11:23