ODLUKA SUDA

Njemački sud odlučio: Kompanije u pandemiji mogu tražiti niže najamnine za poslovni prostor

Državne mjere suzbijanja pandemije koronavirusa pogodile su i najmodavce i najmoprimce i obje strane snose rizik

Trgovina u Njemačkoj/Ilustracija

 Frank Hoermann/sven Simon

Kompanije koje u Njemačkoj unajmljuju poslovni prostor imaju pravo zatražiti smanjenje najamnine ako su na njihovo poslovanje utjecale mjere suzbijanja koronavirusa, presudio je u srijedu najviši njemački sud.

Vlasnik nekretnine podnio je tužbu protiv lanca diskontnih trgovina odjeće KiK budući da nije platio puni iznos najam poslovnog prostora jer je u razdoblju od 19. ožujka do 19. travnja 2020. godine bio zatvoren zbog strogih mjera suzbijanja pandemije covida 19.

Kompanija sama snosi rizika koji su donijele mjere zatvaranja, tvrdio je vlasnik.

Sud u Chemnizu presudio je u njegovu korist i naložio kompaniji da plati puni iznos najamnine. KiK se žalio na presudu, a savezni sud presudio je danas da kompanije u pandemiji imaju pravo tražiti prilagodbu ugovora o najmu.

Državne mjere suzbijanja pandemije koronavirusa pogodile su i najmodavce i najmoprimce i obje strane snose rizik, istaknuli su suci.

Smanjenje najamnine ne može ipak biti isto za sve, upozorili su ipak suci, naglasivši da treba uzeti u obzir specifične okolnosti svakog pojedinog slučaja i izdvojivši među relevantnim čimbenicima razinu gubitka prihoda kompanije, eventualnu državnu potporu i osiguranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:42