REGRUTNI CENTAR

NJEMAČKI NOVINARI U GORNJOJ MAOČI 'Čim su nas vidjeli počeli su micati zastave Islamske države'

An image grab taken from a propaganda video uploaded on June 11, 2014 by jihadist group the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) allegedly shows ISIL militants gathering at an undisclosed location in Iraq's Nineveh province. Militants took control of the Iraqi city of Tikrit and freed hundreds of prisoners today, police said, the second provincial capital to fall in two days. AFP PHOTO / HO / ISIL
 AFP

Novinari njemačkog Tagesspiegela odlučili su se na opasnu avanturu i posjetili Gornju Maoču, selo u BiH koje se smatra glavnim 'trening-kampom' za borce koji se misle pridružiti džihadistima u Siriji i Iraku. Reporteri njemačkog lista naveli su da je Bosna i Hercegovina najveći regrutni centar Islamske države u cijeloj Europi. Ali ne samo za Bošnjake s ovih prostora, već i one s njemačkim, austrijskim i srpskim državljanstvom.

- Blatnim putevima došli smo do notornog sela u brdima sjevernoistočne Bosne. Tabla s imenom sela uopće ne postoji. Nema ni signala za mobitel, ali lokalnom stanovništvu to i ne treba. Oni ionako znaju da smo ovdje - opisuju Nijemci svoj put.

- Čim su nas zapazili, počeli su skidati crne zastave Islamske države. Na jednom zidu je bio kredom nacrtan simbol ISIS-a, ali djeca su odmah istrčala iz kuća i kamenom ga počeli brisati.

Nijemcima je odmah po dolasku prišao Edis Bosnić, alfa i omega vehabijskog pokreta u Gornjoj Maoči. Začudo, ovom prilikom bio je miran i pristojan. Tvrdi da ne podržava nasilje, iako njegov Twitter profil tvrdi suprotno. Tamo se jasno vidi da mu Islamska država nije nimalo mrska...

- Ako tražite teroriste, ovdje ih sigurno nećete pronaći. Mi živimo mirnim životom po pravilima Islama i zadnje što nam trebaju su novinari. Imam ženu, dvoje djece i moj san da postanem poznat davno je iščeznuo - rekao je Bosnić Nijemcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:23