KRIZNA SITUACIJA

Njemački ministar izazvao paniku jednom izjavom: ‘Moramo se pripremiti, ako napadnu, postat ćemo glavno čvorište...‘

‘Bilo bi glupo reći da se ne pripremamo za vojni sukob i da onda opušteno mislimo da zbog toga do njega neće doći‘, rekao je njemački ministar zdravstva

Ranjeni ukrajinski vojnik/Arhivska fotografija

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je kako njemačko zdravstvo mora biti bolje pripremljeno za sve izazove pa tako i vojne sukobe. Ali odbacuje optužbe za širenje panike, piše Deutsche Welle.

„Bilo bi glupo reći da se ne pripremamo za vojni sukob i da onda opušteno mislimo da zbog toga do njega neće doći", rekao je njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach u razgovoru za dnevnik Neue Osnabrücker Zeitung. On je time reagirao na pitanje novinara nije li njegova izjava kako se njemačko zdravstvo mora bolje pripremiti za sve katastrofe pa tako i vojne sukobe, širenje panike.

Prije toga je socijaldemokratski političar rekao kako se njemački zdravstveni sustav „osim za pandemije, mora bolje pripremiti i za velike katastrofe i eventualne vojne sukobe". „Sjediti prekriženih ruku nije nikakva opcija. Nama je i u zdravstvu potrebna prekretnica pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da bi Njemačka u slučaju napada na neku od zemalja NATO-a postala čvorište za opskrbu ozlijeđenih i iz drugih zemalja", rekao je Lauterbach.

Svaki liječnik mora znati što mu je činiti

On je rekao kako su planovi za prestrukturiranje njemačkog zdravstvenog sustava počeli odmah nakon dolaska sadašnje koalicije na vlast ali da su ti planovi dobili na težini i aktualnosti nakon „razbojničkog napada Rusije na Ukrajinu". U tu svrhu je već pojačana koordinacija između ministarstva obrane i zdravstva, rekao je ministar i najavio određene zakonske promjene do ljeta.

„U kriznoj situaciji svaki liječnik, svaka bolnica svaki lokalni zdravstveni ured mora znati što uraditi. Potrebne su nam jasne podjele obveza kako bi, npr. mogli bolje rasporediti ozlijeđene po bolnicama", rekao je Lauterbach, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:08