POMNO PLANIRANO

Njemačka provela najveću evakuaciju od Drugog svjetskog rata: Pronašli jednu bombu, boje se da bi ih moglo biti još osam

Evakuirane su tri bolnice i 10 tisuća stanovnika, kojima je ponuđeno da se smjeste u škole ili skloništa

Ilustracija

 Martin Dziadek/imago Stock&people/profimedia/Martin Dziadek/imago Stock&people/profimedia

Vlasti grada Kölna u Njemačkoj evakuirale su tri bolnice i tisuće kućanstava nakon što je pronađena neaktivirana bomba iz Drugog svjetskog rata. Američke je proizvodnje, teška oko 1000 kilograma i opremljena prednjim i stražnjim detonatorom, prenosi Dnevnik.hr.

Otkrivena je tijekom građevinskih radova na novom bolničkom kampusu. Njena detonacija predviđena je u petak. Evakuacija je bila planirana, otkako su iskapanja počela prije šest mjeseci, zbog straha da bi na području mogli pronaći neeksplodirana sredstva.

Uspostavljena je evakuacijska zona u radijusu 500 metara od lokacije bombe. Stručnjaci procjenjuju da bi mogli pronaći još osam bombi, ali to mogu znati samo nakon daljnjih iskopavanja. U evakuaciji je sudjelovalo oko 1300 bolničara, policija, vatrogasci i 800 volontera.

Kucali su na vrata stanovnika, kako bi ih obavijestili da moraju napustiti domove. Gradske vlasti su evakuaciju opisale kao najveću i najopsežniju od 1945. godine. Evakuirane su tri bolnice i sveukupno 10 tisuća stanovnika. Ponuđeno im je da se smjeste u škole koje su bile zatvorene ili privremeno izgrađena skloništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. listopad 2024 09:07