ŠAMAR VUČIĆU

‘Njemačka ministrica vanjskih poslova svesrpski sabor u Beogradu nazvala je zabrinjavajućim‘

Istaknuta je neodvojivost Kosova od Srbije te privrženost Daytonskom mirovnom sporazumu za BiH, a osuđeno je svako njegovo kršenje

Annalena Baerbock

 Michal Cizek/Afp

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock ocijenila je u utorak zabrinjavajućim ‘svesrpski sabor‘ održan protekloga vikenda u Beograd, objavljeno je iz ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića koji je s njom danas razgovarao u Berlinu.

"Ministrica Baerbock je poručila da je skup u Beogradu od 8. lipnja zabrinjavajući i da takva aktivnost nema podršku Njemačke i Zapada", stoji u priopćenju.

Na Svesrpskom saboru kojemu su nazočili predstavnici Srbije i srpski dužnosnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske te Kosova pozvano je na očuvanje ‘vitalnih nacionalnih ciljeva i slobode‘. Istaknuta je neodvojivost Kosova od Srbije te privrženost Daytonskom mirovnom sporazumu za BiH, a osuđeno je svako njegovo kršenje. Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik opetovao je inicijativu za odcjepljenje toga entiteta od Bosne i Hercegovine.

Njemačka ministrica je, prema priopćenju Bećirovićeva ureda, potvrdila potporu Njemačke Bosni i Hercegovini na putu prema punopravnom članstvu u EU i NATO-u.

"Prijetnje neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine su potpuno neprihvatljive za Njemačku i Zapad", navodi se u priopćenju ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je i bošnjački član državnog vrha.

On je tijekom susreta u Berlinu ukazao na opasnost “neovlaštenog miješanja Srbije u unutarnja pitanja suverene države Bosne i Hercegovine”.

"Održavanje ‘svesrpskog sabora’ Srbije i entiteta Republike Srpske je najteži napad na Daytonski mirovni sporazum od 1995. godine do danas. Održavanje ovog sabora je udar na međunarodno pravo i temeljne vrijednosti na kojima počiva Europska unija", poručio je Bećirović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 16:47