INTERNETSKA ŠPIJUNAŽA

Njemačka i Brazil za rezoluciju UN-a zbog prisluškivanja

Njemačka i Brazil rade na pripremi
 AFP

NEW YORK - Njemačka i Brazil rade na pripremi rezolucije UN-a o zaštiti osobnih sloboda, nakon otkrića o programu međunarodnog špijuniranja Sjedinjenih Država, rekli su u petak UN-ovi diplomati.

Ipak, u rezoluciji koja će se predložiti Odboru za ljudska prava opće skupštine UN-a, Sjedinjene Države se neće izrijekom spominjati.

Rezolucija treba proširiti nadležnost Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima koji je UN donio 1966. a stupio je na snagu 1976. kako bi štitio prava pojedinaca.

EU PROTIV AMERIKE Prisluškivanje glavna tema summita u Bruxellesu

"Njemački i brazilski diplomati sastali su se danas s kolegama iz Europe i Latinske Amerike kako bi razgovarali o nacrtu rezolucije", rekao je europski diplomat, sudionik tog sastanka.

"Cilj je poslati poruku onima koji zlorabe sustav", dodao je taj diplomat koji je htio ostati anoniman.

Brazil i Njemačka žele da se internet uvrsti u članak 17 Pakta po kojemu se "nitko ne smije samovoljno i nezakonito upletati u nečiju privatnost, obitelj, dom ili prijepisku, niti smije nezakonito povrijediti nečiju čast i ugled".

Njemačka i Brazil su ljutiti zbog najnovijih informacija da su Amerikanci uhodili njemačku kancelarku Angelu Merkel i brazilsku predsjednicu Dilmu Rousseff.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 09:13