VELIKI PREOKRET

Njemačka ekstremna desnica učinila radikalan manevar samo da se vrate u milost Le Pen: ‘Izbacili smo ga!‘

Kao glavni kandidat Alternative za Njemačku, Krah je razbjesnio europske kolege izjavom da nisu svi pripadnici SS-a bili zločinci

Maximilian Krah, glavni kandidat AfD-a na izborima za Europski parlament

 Frederick Florin/Afp

Njemački AfD želi se vratiti u okrilje europske krajnje desnice, pa se distancirao od svog kandidata Maximiliana Kraha, opterećenog nizom skandala.

U želji da se vrati u skupinu Identitet i demokracija (ID) u Europskom parlamentu, krajnje desna Alternativa za Njemačku izbacila je iz stranačkog izaslanstva u parlamentu Maximiliana Kraha.

Krah je bio glavni kandidat AfD-a na europskim izborima, no zbog niza skandala napustio je vrh stranke, a lideri AfD-a zabranili su mu sudjelovati u završnici kampanje. Tako će AfD imati 15 eurozastupnika, ali njihov stranački klub 14 članova.

"Želim svojim novoizabranim kolegama zastupnicima u Europskom parlamentu svaki uspjeh u njihovu pokušaju da se ponovo pridruže skupini ID bez mene", napisao je Krah na X-u.

Veze s Kinom i Rusijom

U svibnju je AfD izbačen iz ID-a nakon što je Krah u intervjuu za talijanske novine rekao da nisu svi koji su nosili uniformu nacističkog SS-a nužno bili zločinci. To je izazvalo ogorčenje, posebno u Francuskoj i Italiji, pa je francuska krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje objavila da prekida veze s AfD-om. Sumnjiv je i zbog veza s Kinom i Rusijom: u travnju je njemačka policija uhitila Krahovog pomoćnika u parlamentu pod optužbom da je špijunirao za Kinu.

image

Maximilian Krah, glavni kandidat AfD-a na izborima za Europski parlament

Frederick Florin/Afp

Tužiteljstvo u Dresdenu pokrenulo je preliminarnu istragu o navodnim uplatama iz Rusije i Kine. Unatoč tim skandalima, AfD je osvojio 15,9 posto glasova, kao druga najjača stranka u Njemačkoj nakon demokršćana. Krah smatra da AfD-u povratak u ID neće uspjeti i da bi bolje bilo da potraži novu zastupničku skupinu, zajedno sa zastupnicima novih desnih stranaka.

Austrijanci posreduju

U nastojanju da se vrati u okrilje europske krajnje desnice, AfD se sada oslanja na novog šefa svojih eurozastupnika Renéa Austa, trećeg na listi. Austrijanci bi trebali organizirati povratak 14-člane grupe zastupnika AfD-a u ID, piše njemački Der Spiegel. Kraha je podržao utjecajni desničarski izdavač Götz Kubitschek, bliski suradnik Björna Höckea, utjecajnog tvrdolinijaša u AfD-u i prvog čovjeka stranke u Tiringiji. Drugi na listi Byston preskočen je jer se i protiv njega vodi istraga zbog sumnje na primanje novca iz proruskih izbora. Na kraju sve ovisi o Marine Le Pen. Prema propisima, izaslanstvo AfD-a trebalo bi se pridružiti frakciji ID-a do početka srpnja, kaže Aust. Uvjeren je da će u tome uspjeti. Glavni kandidat austrijske krajnje desne Slobodarske stranke FPÖ Harald Vilimsky najavio je da će se sljedeće srijede sastati s Marine Le Pen da bi osmislili strategiju kako povećati broj zastupnika ID-a u Europskom parlamentu. FPÖ se zalaže za povratak AfD-a u skupinu, prenosi Euractiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 05:03