KIPTI

Nižu se reakcije diljem Europe, strah tinja od Italije do Danske, jezivi trend je očit: ‘Može se dogoditi bilo gdje!‘

Panika raste, a s njom i novi zakoni...

Giorgia Meloni, Ursula von der Leyen, Olaf Scholz i Charles Michel

 Abaca/abaca Press/profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

Diljem Europe političari su u subotu sa strahom promatrali atentat na Donalda Trumpa. Mnogi su u tome vidjeli rastuću opasnost u vlastitim zemljama, koja se odražava izravno na njih.

Dok je Europa počela razmatrati koliko je Trump bio blizu smrti, poruka čelnika je jasna: ako se to moglo dogoditi u Americi, moglo se dogoditi i ovdje, prenosi Politico.

U Francuskoj je čelnica krajnje desnice Marine Le Pen rekla da je pokušaj atentata simbol nasilja koje potkopava demokracije.

- Francuska nije sigurna od ovog nasilja, rekla je Le Pen na društvenim mrežama.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni rekla je da posvuda u svijetu postoje granice koje se nikada ne smiju prijeći.

image

Giorgia Meloni

Samuel Corum/Afp

- To je upozorenje svima, bez obzira na političko opredjeljenje, da politici vrate čast i dostojanstvo.

Za mnoge europske političare napad na Trumpa nije bio samo upozorenje na nešto što bi se moglo dogoditi, već podsjetnik na ono što se već dogodilo na kontinentu gdje nasilje i politička ubojstva više nisu neuobičajeni.

U svibnju je slovački premijer Robert Fico teško ozlijeđen nakon što je upucan nekoliko puta u naizgled politički motiviranom napadu.

image

Robert Fico

Robert Nemeti/Anadolu Via Afp

Prošlog mjeseca je danska premijerka Mette Frederiksen pretrpjela ozljedu vrata nakon što ju je napao muškarac dok je šetala središtem Kopenhagena.

image

Mette Frederiksen

Ida Marie Odgaard/Afp

Nasilnih napada na političare bilo je i u Njemačkoj. Matthias Ecke, vodeći socijalistički kandidat za izbore u Europski parlament, hospitaliziran je nakon što je napadnut dok je lijepio predizborne plakate.

U Ujedinjenom Kraljevstvu su u posljednjih osam godina ubijena dva člana parlamenta. Laburističku zastupnicu Jo Cox ubio je 2016. neonacist tijekom kampanje za referendum o EU, dok je konzervativnog zastupnika Davida Amessa nasmrt izbo nožem simpatizer skupine Islamska država tijekom sastanka s biračima 2021. godine.

Nakon izazovnih općih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu ovog mjeseca, a nekoliko sati prije napada na Trumpa tijekom vikenda, predsjednica Donjeg doma Lindsay Hoyle rekla je da je jedina stvar koja ju noću drži budnom bila pomisao da je još jedan zastupnik ubijen.

Sinoć je Hoyle rekla da je pisala Trumpu u znak solidarnosti i navela da smo ‘u ratu s ekstremistima koji ne vjeruju u demokraciju‘.

Nisu samo desničarski kandidati izloženi nasilju i prijetnjama. Opći izbori pokrenuli su val zastrašivanja birača i kandidata diljem Ujedinjenog Kraljevstva, a pritom su se i laburistički zastupnici žalili na ponašanje nekih pristaša nezavisnih kandidata.

Laburisti su prvo govorili o valu bijesa i prijetećeg ponašanja povezanog sa stajalištem stranke o sukobu Izraela i Hamasa. Policija istražuje i izbornu pobjedu Shokata Adama, nezavisnog kandidata koji podržava Gazu, a koji je pobijedio Jonathana Ashwortha. Letci koji su naširoko distribuirani u izbornoj jedinici tijekom izbora sugerirali su da je Ashworth bio "apstinent od prekida vatre" i pristaša "genocida", a njegova fotografija bila je postavljena preko slika uplakane djece i ruševina. Ti letci nisu pripisani nikakvoj kampanji ili potencijalnom kršenju izbornog zakona, a Adam je negirao odgovornost.

U odvojenom je incidentu Ashworth za The Sunday Times rekao da je vodio svoju 10-godišnju kćer kada mu je jedan birač rekao da ga svi preziru.

Jedan je laburistički kandidat za Politico rekao da su kandidati tijekom kampanje bili zabrinuti oko dovođenja djece u izbornu jedinicu zbog zlostavljanja i zastrašivanja kojem su bili izloženi.

Jedan je budući zastupnik otkrio da im je rečeno da nikamo ne putuju sami. Insajder iz kampanje je rekao da su njihovog kandidata pratili pristaše nezavisne stranke u kombiju.

- Cijelo vrijeme smo bili na liniji s policijom, dodao je.

Jedan je drugi kandidat za Politico rekao da su javne hajke bile posebno problematične zbog onoga što su smatrali nedostatkom odgovarajuće sigurnosti, zbog čega su neki jednostavno odustali od sudjelovanja. Drugi su rekli da su glasači uznemiravani izvan biračkih mjesta.

U Britaniji je jedna od glavnih meta nasilnog ponašanja bio Nigel Farage, veteran Brexita i vođa pobunjeničke stranke Reform UK, inače blizak prijatelj s Trumpom.

image

Nigel Farage

Handout/Afp

Njega su više puta gađali pićem i drugim predmetima dok je vodio kampanju u javnosti te mu je dugo bila potrebna danonoćna zaštita. On je u nedjelju brzo povukao paralele između toga i napada na Trumpa.

Farage je dodao da je i prošli tjedan napadnut u javnosti.

- Posljednji put me je netko gađao pićem prošle srijede. Općenito ne objavljujem kada se takve stvari dogode.

Ovotjedni summit Europske političke zajednice u palači Blenheim u južnoj Engleskoj prilika je za europske čelnike da se suprotstave političkom nasilju nakon pokušaja atentata na Trumpa. Čelnici 47 europskih zemalja trebali bi se okupiti u Ujedinjenom Kraljevstvu u četvrtak. Domaćin će biti Keir Starmer, novi britanski laburistički premijer.

Neke europske zemlje već su uvele nove zakone kako bi zaštitile političare od rastuće prijetnje.

U Slovačkoj su zakonodavci prošlog mjeseca usvojili novi zakon, nakon pokušaja ubojstva premijera Fica. Taj zakon zabranjuje okupljanja u blizini domova političara ili sjedišta vlade.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je ranije ove godine najavila 31 milijun funti dodatne potrošnje za sigurnost zastupnika.

Ipak, za mnoge je političare prijetnja i dalje ozbiljna. Vođa nizozemske krajnje desne Slobodarske stranke Geert Wilders, koji je i sam godinama pod 24-satnom zaštitom, na X-u je objavio da se ‘ono što se dogodilo u SAD-u može dogoditi i u Nizozemskoj‘.

image

Geert Wilders

Anp/Alamy/Alamy/Profimedia/Anp/Alamy/Alamy/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:49