LOŠA PROGNOZA

Nizozemski princ stradao pod lavinom u austrijskom skijalištu. Do smrti će biti u komi!

Nizozemski princ Johan Friso u komi je nakon nesreće u austrijskom skijalištu Lech, a njegovi liječnici su izjavili kako postoji velika mogućnost da se nikad ne probudi.

Friso (43) nastradao je u snježnoj lavini koja ga je zatrpala dok je skijao u austrijskim Alpama, tradicionalnom mjestu za zimski odmor nizozemske kraljevske obitelji. Pod snijegom je proveo 15 minuta, dok se do njega nisu probili spasioci. Medicinski tim iz bolnice u Innsbrucku oživljavao ga je gotovo 50 minuta. Rezultati pretraga nažalost su pokazali da mu je u nesreći teško oštećen mozak.

Predugo bez kisika

Riječ je o drugom sinu nizozemske kraljice Beatrix koji se 2004. odrekao trona oženivši se bez dozvole vlade. Kraljevska obitelj te prinčeva supruga Mabel trenutno se nalaze u Innsbrucku i uređuju sve za prinčevo prebacivanje u privatnu kliniku zbog daljnjeg liječenja. No liječnici nisu optimistični u prognozama. Doktor Wolfgang Koller medijima je objasnio kako postoji mogućnost da se nikad ne oporavi.

- Ako se to i dogodi bit će nužna neurološka rehabilitacija koja će trajati mjesecima, ako ne i godinama, rekao je Koller. Objasnio je kako je prinčev mozak predugo bio bez kisika te istaknuo kako je 50 minuta reanimacije ‘jako puno vremena’.

Optužba za nesreću

Florian Moosbrugger, vlasnik hotela na skijalištu i prinčev prijatelj od djetinstva, mogao bi biti optužen za ‘nenamjerno izazivanje teških tjelesnih ozlijeda u vrlo opasnoj situaciji’. Navodno je upravo on iskopao princa rukama iz snijega i pozvao pomoć. On se, pak, izvukao bez ogrebotine zbog zaštitne opreme za slučaj lavine. Policija trenutno istražuje kako je došlo do incidenta, a Moosbruggera je nakon policijskog ispitivanja navodno tješila sama kraljica Beatrix.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:23