NOVA PRAVILA

Nizozemski carinici zaprepaštenim vozačima na granici otimaju šunka-sir sendviče: ‘Prijetnja su Europi‘

Kad je jedan vozač pitao može li baciti šunku, a zadržati kruh, carinik mu je odgovorio: ‘Ne! Dobrodošli u Brexit, žao mi je‘
Ilustracija
 Nina Firsova/Alamy/Alamy/Profimedia

Nizozemske televizijske kuće emitirale su snimke carinskih službenika koji oduzimaju sendviče sa šunkom vozačima koji su stigli trajektom iz Velike Britanije, piše Guardian.

Radi se o novim pravilima nakon Brexita prema kojima je zabranjen osobni uvoz mesa i mliječnih proizvoda u EU.

Prikazani su službenici u žutim jaknama kako zaprepaštenim vozačima automobila i kamiona na trajektnom terminalu Hook of Holland objašnjavaju da nakon Brexita više 'ne smiju u Europu donositi određenu hranu, poput mesa, voća, povrća, ribe te sličnih stvari.'

Zbunjenom vozaču s nekoliko sendviča umotanih u aluminijsku foliju koji je pitao može li se predati meso i zadržati samo kruh, jedan carinik odgovara: 'Ne, sve će biti oduzeto. Dobrodošli u Brexit, gospodine, žao mi je.'

Zabrana je na snagu stupila na Silvestrovo kad je prijelazno razdoblje za Brexit završavalo, a Odjel za okoliš, hranu i ruralna pitanja (Defra) obavijestio je da bi putnici trebali 'koristiti, konzumirati ili zbrinuti' zabranjene predmete na ili prije same granice.

- Od 1. siječnja 2021. nećete moći unijeti proizvode životinjskog podrijetla poput onih koji sadrže meso ili mliječne proizvode (npr. sendvič sa šunkom i sirom) u EU, navodi se u smjernicama za komercijalne vozače.

Europska komisija kaže da je zabrana nužna jer meso i mliječni proizvodi mogu sadržavati patogene koji uzrokuju životinjske bolesti poput slinavke i šapa ili svinjske kuge i da predstavljaju stvarnu prijetnju zdravlju životinja u cijeloj Uniji.

Nizozemska carina objavila je i fotografiju prehrambenih proizvoda, od žitarica za doručak do naranči koje su službenici zaplijenili na trajektnom terminalu, dodajući: - Od 1. siječnja ne možete unositi hranu iz Velike Britanije. Dakle, pripremite se ako putujete u Nizozemsku iz Velike Britanije i proširite ovu vijest. Na ovaj način sprječavamo rasipanje hrane i zajedno osiguravamo ubrzanje kontrola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 17:20