OPASNO VRIJEME

‘Nikad se ovo nije dogodilo tako rano!‘: Dijelove Mediterana pogodile strašne vrućine, zatvorili i najposjećenije mjesto

Očekuju se temperature do 43 stupnja Celzijusa tijekom srijede i četvrtka

Ilustracija

 Jakov Prkic/Cropix

Grčku je u srijedu pogodio najraniji toplinski val dosad, zbog čega je najposjećenije turističko mjesto u zemlji, Akropola, morala biti zatvorena za javnost.

Ministarstvo kulture priopćilo je da će arheološko nalazište koje je na popisu UNESCO-a, biti zatvoreno od podneva do 17 sati zbog očekivanih temperatura do 43 stupnja Celzijusa tijekom srijede i četvrtka, prenosi The Guardian.

image

Turisti oko Akropole, najposjećenijeg mjesta u Grčkoj

Aris Messinis/Afp

Prvi ovogodišnji toplinski val u zemlji, koja redovito ima visoke ljetne temperature, trebao bi tada dosegnuti vrhunac, iako iz ministarstva upozoravaju da bi se mjera zatvaranja mogla produžiti.

image
Stringer/Afp
image
Stringer/Afp

Meteorolozi tvrde da se radi o najranijem toplinskom valu u zabilježenoj povijesti Grčke, koji se računa ako temperatura prelazi 38 stupnjeva Celzijusa barem tri dana.

- U 20. stoljeću nikada nismo imali toplinski val prije 19. lipnja. Imali smo ih nekoliko u 21. stoljeću, ali nijedan prije 15. lipnja - prenosi Guardian riječi meteorologa Panosa Giannopoulosa.

Akropola je bila zatvorena i tijekom srpnja prošle godine, zbog dvotjednog toplinskog vala. Ministarstvo klimatske krize i civilne zaštite upozorilo je na visok rizik od požara u regiji Attica oko Atene, dok će se istovremeno u nekoliko regija škole biti zatvorene tijekom srijede i četvrtka.

Zaposlenici u javnom sektoru će raditi od kuće, a organizirana je i pauza od podneva do 17 sati za rad na otvorenom, kao što je dostavljanje hrane.

image

Turisti oko Akropole, najposjećenijeg mjesta u Grčkoj

Stringer/Afp
image
Aris Messinis/Afp

Fotis Pappous, električar u središtu Atene, rekao je za Guardian da mu radni dan počinje nekoliko sati ranije po nalogu poslodavca. Inače bi po ovakvim vrućinama, objašnjava, bilo rizično raditi.

Osoblje koje je radilo na roštilju u turističkoj četvrti Plaka nije moglo drugačije organizirati radne sate, jer kažu da nemaju izbora zbog početka turističke sezone.

- Imamo klimatizaciju i ventilatore, osoblje smije uzeti pauze, ali nažalost klimatska kriza je stigla. Vrućinski valovi krenuli su ranije ove godine i sezona će biti teška - rekla je jedna od djelatnica za Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 09:56