‘POČELO JE‘

Nikad iskreniji Putin zaprepastio novinare: ‘Ukrajinci su krenuli, a mi imamo veliki problem‘

S apsolutnom sigurnošću možemo tvrditi da je ova ukrajinska protuofenziva započela - rekao je Putin na press konferenciji

Vladimir Putin

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Vladimir Putin konačno se oglasio. Posljednjih dana u Ukrajini borbe su se opako zahuktale, a od predsjednika Rusije nije bilo ni traga ni glasa. Sve do danas.

- S apsolutnom sigurnošću možemo tvrditi da je ova ukrajinska protuofenziva započela - rekao je Putin na press konferenciji.

- Teške borbe traju već pet dana, a ruske trupe uspjele su zadržati svoje položaje. Ukrajinska vojska pretrpjela je daleko veće gubitke od ‘klasičnog‘ omjera tri prema jedan koji se često očekuje tijekom ofenzive.

Međutim, neuobičajeno oprezni Putin je napomenuo.

- Bez obzira na sve, Kijev i dalje posjeduje potencijal za ofenzivu.

Putin je također upozorio da se njegove trupe suočavaju s nedostatkom modernom oružja...

- Nadam se da će naša vojna industrija uskoro moći zadovoljiti rastuću potražnju.

Nuklearno oružje

Rusija će rasporediti nuklearno naoružanje u Bjelorusiju početkom srpnja, nakon što se pripreme posebna skladišta, najavio je u Vladimir Putin.

Putin je već u ožujku sugerirao da bi Moskva mogla rasporediti nuklearno naoružanje u Bjelorusiju, što se tumači kao upozorenje NATO savezu zbog podrške Ukrajini.

- Sve ide po planu - rekao je Putin bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku tijekom razgovora u Sočiju, piše agencija Reuters.

- Priprema primjerenih skladišta završava 7.-8. srpnja te ćemo odmah započeti aktivnosti povezane s raspoređivanjem primjerenih vrsta oružja na vašem teritoriju - rekao je Putin, prema službenim transkriptima Kremlja.

- Hvala ti, Vladimire Vladimiroviću - odgovorio je bjeloruski čelnik. Bit će to prvi put da Rusija postavlja takve bombe izvan svog teritorija od pada Sovjetskog Saveza.

SAD i Rusija su nakon tog događaja 1991. radile na povratku sovjetskog nuklearnog arsenala, tada u svježe neovisnim zemljama poput Ukrajine, Kazahstana i Bjelorusije, nazad na ruski teritorij.

Rušenje brane

Putin osudio je u srijedu rušenje brane Kahovke u južnoj Ukrajini kao "barbarski čin" Kijeva, tijekom telefonskog razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

- Barbarski čin s ciljem uništenja hidroelektrane Kakhovke u regiji Herson doveo je do ekološke i humanitarne katastrofe velikih razmjera - rekao je Putin, prema priopćenju Kremlja.

Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev rekao je u srijedu da Sjedinjene Države, Britanija i njihovi saveznici u NATO-u moraju "snositi odgovornost" za uništenje brane Kahovke, izvijestila je novinska agencija TASS.

Rekao je da zemlje "koordiniraju aktivnosti Ukrajine" i stoga su "dale suglasnost za bombardiranje".

Brana je pukla rano u utorak, oslobodivši bujice vode koje su poplavile velike dijelove ukrajinske južne regije Herson.

I Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu da su je uništile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:55