SRUŠEN REKORD!

Nikad dublji napad u ruski teritorij! Ukrajinci su gađali izuzetno vrijedan ruski radar, dron letio čak 1800 km

Ruski mediji su 26. svibnja tvrdili da je dron pao u predgrađu Orska u okrugu Novoorsk, navodno gađajući vojni objekt
 Diego Herrera Carcedo/Anadolu Via Afp

Dalekometna bespilotna letjelica kojom upravlja ukrajinska vojna obavještajna služba (HUR) napala je radar za rano upozoravanje Voronež-M u ruskom gradu Orsku u oblasti Orenburg 26. svibnja, rekao je izvor u agenciji za Kyiv Independent 27. svibnja, piše Kyiv Independent.

Po prvi put od početka invazije punog opsega, Ukrajina je napala objekte u Orsku, oko 1.800 kilometara od mjesta lansiranja drona, prema ovom izvoru. Orsk se inače nalazi i oko 1520 km od ukrajinskog grada Kramatorska, jednog od bližih prvoj liniji fronte.

Ruski mediji su 26. svibnja tvrdili da je dron pao u predgrađu Orska u okrugu Novoorsk, navodno gađajući vojni objekt. Nema izvješća o šteti ili žrtvama.

image

Radar Voronež-DM, ilustracija

Matytsin Valery/tass/profimedia/Matytsin Valery/tass/profimedia

Izvor vojne obavještajne službe rekao je za Kyiv Independent da se posljedice napada od 26. svibnja još razjašnjavaju.

Ukrajinska vojna obavještajna služba također je pogodila još jedan radar Voronež-M u selu Glubokii u Krasnodarskom kraju 23. svibnja, uzrokujući požar u postrojenju.

Radar Voronež je oprema za rano upozoravanje koja omogućuje praćenje zračnog prostora na velikim udaljenostima, fokusirajući se na napade balističkim projektilima i zrakoplove. Njegov operativni domet je do 6000 kilometara.

Početkom svibnja još jedan ukrajinski dron dugog dometa pogodio je rafineriju nafte Gazprom Neftekhim Salavat u ruskoj Republici Baškortostan.

image

Radar Voronež-DM, ilustracija

Zhuravlev Ivan/tass/profimedia/Zhuravlev Ivan/tass/profimedia

Dron, kojim je upravljala Služba državne sigurnosti (SBU), prešao je 1500 kilometara kako bi pogodio metu, što je u to vrijeme bila rekordna udaljenost za Ukrajinu.

U travnju je Ukrajina pogodila proizvodne pogone, navodno dronova, u ruskoj Republici Tatarstan, 1300 kilometara od državne granice.

image

Radar Voronež-DM, ilustracija

Matytsin Valery/tass/profimedia/Matytsin Valery/tass/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 10:51