‘ISPROVOCIRANI PUTIN‘

Nigel Farage izazvao bijes zbog izjave o Ukrajini: ‘Zna se tko je kriv, dali su mu razlog za napad‘

Pohvalio se da je jedina osoba koja je u zadnjem desetljeću predvidjela što će se dogoditi

Nigel Farage 

 Oli Scarff/Afp

Čelnik desničarske i populističke Reformističke stranke Ujedinjenog Kraljevstva, Nigel Farage, izazvao je bijes nakon što je sugerirao da je Zapad kriv za invaziju Rusije na Ukrajinu.

Tijekom intervjua za BBC-jev program Panorama, rekao je da su NATO i EU isprovocirali ruskog predsjednika Vladimira Putnika, javlja Daily Mail. Također je inzistirao da je širenje zapadnog saveza dalo Rusiji razlog za napad.

Kako prenosi britanski tabloid, Farage je spominjao svoje divljenje prema Putinu kao ‘političkom operateru’, iako je istovremeno naglašavao da ne ponavlja njegovu propagandu i ne preferira ga pretjerano kao osobu.

Njegove izjave osudio je bivši ministar obrane Ben Wallace, javlja britanski tabloid, objašnjavajući da igra izravno na ruku Putinu jer izražava sućut prema diktatoru. Farage je već ranije ovog mjeseca tvrdio da će Ukrajina morati tražiti mirovni sporazum s Rusijom.

Kako piše Daily Mail, tijekom intervjua ga je voditelj upitao i o njegovoj objavi iz veljače 2022. godine, kad je započela intenzivna invazija, gdje je Farage napisao da je to posljedica širenja EU i NATO saveza.

- Ustao sam u Europskom parlamentu 2014. i rekao, citiram: “U Ukrajini će biti rat”. Zašto sam to rekao? Bilo mi je očito da je stalno širenje prema istoku davalo razlog da Putin ruskom narodu kaže da opet dolaze po njih i pokrene rat - prenosi britanski tabloid njegove riječi.

Zaključio je objašnjenje svog stava riječima: “Mi smo izazvali ovaj rat”, dodajući da je to Putin samo iskoristio kao ispriku. Pohvalio se da je jedina osoba koja je u zadnjem desetljeću predvidjela što će se dogoditi, piše Daily Mail, iako je zanijekao da ponavlja retoriku ruskog čelnika.

Također predviđa da će se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naći u pregovorima za stolom s Putinom, ako Donald Trump ponovno bude izabran za američkog predsjednika, prenosi britanski tabloid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 12:18