DIKTATOR U NEVOLJI

NEZAPAMĆENI NEPOSLUH Masovno skidali predizborne plakate s likom Kim Jong-una

 AFP PHOTO / KCNA VIA KNS

PJONGJANG - U Sjevernoj se Koreji u nedjelju održavaju izbori na kojima je pobjednik unaprijed poznat, ali formalnost koja se svakih nekoliko godina ponavlja u toj možda i najizoliranijoj državi svijeta u ovom navratu obilježavaju potencijalno znakoviti događaji.

Pozivajući se na izvore u samoj Sjevernoj Koreji, Telegraph izvještava da je u državi zavladala prilična napetost. Nije to zbog neizvjesnosti ishoda izbora, koje naravno nema, nego zbog masovnog uklanjanja plakata svih veličina kojima režim Kim Jong-una poziva pučanstvo da izvoli doći na birališta. Ovakva je pojava zabilježena u najmanje dvjema provincijama, a analitičari s kojima je britanski list stupio u kontakt incidente nazivaju 'ekstremnima' za sjevernokorejske prilike.

Da Kimov režim ovu pojavu doživljava i više nego ozbiljno svjedoče i izvješća o masovnom pregrupiranju u državnom sigurnosnom aparatu. Veći broj vojnika raspoređenih uz državnu granicu povučen je sa svojih uobičajenih pozicija kako bi sudjelovali u uličnom patroliranju u potrazi za drznicima koji su se usudili ukloniti plakate s Kimovim likom i državotvornim sloganima poput 'Svi glasamo ZA!' i 'Konsolidirajmo naš revolucionarni suverenitet!'.

Na jednom od češćih plakata uz Kimov lik stoji poruka 'Živjela neprekidna revolucionarna suverenost pod vodstvom našeg Dragog Druga Kim Jong-una'.

U nekim je slučajevima zbog skidanja plakata zavladala prava paranoja. Tako je u gradu Jongjuu u provinciji Sjeverni Pyongan po kratkom postupku smijenjen šef lokalnog odjela za sigurnost pod optužbom da je namjerno dozvolio 'sabotažu'.

'Nastao je pravi skandal. Sada su sva biračka mjesta pod danonoćnim nadzorom. Mobiliziran je veći broj ljudi', rekao je dopisnik japanske novinske agencije Asiapress International, čiji identitet iz sigurnosnih razloga nije objavljen.

Kako izgledaju izbori kod Kim Jong-una?

A o kakvim je zapravo izborima riječ? Biraju se zastupnici 13. saziva Vrhovne narodne skupštine, a jedan od kandidata je i Kim Jong-un, koji na prijašnjim izborima u Sjevernoj Koreji dosad nije sudjelovao. On će sasvim sigurno, s obzirom da protukandidata po zakonu ni ne može imati, zastupati izbornu jedinicu Paektu, koja svoj naziv duguje istoimenom brdu na kojem je Kimova dinastija izgradila dobar dio svoga kulta ličnosti.

Riječ je o planini blizu granice s Kinom gdje je, prema legendi, rođen Kim Jong-il, pokojni otac Kim Jong-una. Povjesničari bi se u velikoj većini ipak složili da je ekscentrični Dragi vođa rođen u sovjetskom izbjegličkom logoru.

Dok se sjevernokorejska policija i vojska na ulicama bore s građanskim neposluhom, državni mediji neumorno izvještavaju o ljudima punima entuzijazma kako se gotovo u ekstazi dolaze registrirati za nedjeljno hodočašće na birališta. Neki su čak zapjevali i Izbornu pjesmu.

Prikazani su razni dužnosnici i 'agitatori' kako obilaze tvornice, gradilišta, kolhoze i druge organizacije ne bi li pojasnili glasačima važnost izbora, 'nenadmašnu snagu vlasti Sjeverne Koreje te sve prednosti i vitalnost izbornog sustava'.

Prema spomenutnom izbornom sustavu, izlazak na birališta je obvezan za sve, na glasačkom listiću stoji samo jedno ime, a ako se netko usudi pomisliti da mu to ime baš i nije po volji, onda s listićem odlazi na posebno ograđeno mjesto na biralištu gdje ime kandidata može prekrižiti kemijskom olovkom. To, doduše, vrlo lako može značiti da si je osoba prekrižila ostatak vlastitog života, s obzirom da Sjeverna Koreja i najmanji politički neposluh često kažnjava deportacijom u radni logor.

Ipak, dio analitičara smatra da bi kidanje propagandnih plakata moglo biti znak nastajanja nekog značajnijeg oporbenog pokreta u izoliranoj državi.

'Dobio sam informacije o pukotinama u sutavu i određenim disonantnim tonovima i nezadovoljstvu koje se može čuti, ali te informacije stižu dosta rijetko', kaže ekspert za Sjevernu Koreju Daniel Pinkston iz Međunarodne krizne grupe. 'No, i samo jedan ovakav incident u Sjevernoj bi Koreji mogao izazvati pravu buru', dodaje.

Japanski analitičar zbivanja u Sjevernoj Koreji Toshimitsu Shigemura s tokijskog Sveučilišta Waseda smatra da je kidanje plakata indikator mnogo većih predizbornih tenzija.

'Na ovim će izborima biti zamijenjena najmanje trećina dosadašnjih zastupnika, a ako Kim tako odluči, moglo bi doći do brze smjene niza starijih zastupnika pa bi u konačnici pola članova skupštine moglo izgubiti položaje', upozorava Shigemura aludirajući na brojne saveznike nedavno pogubljenog Kimovog tetka Jang Song-thaeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 13:00