KONAČNA PRESUDA

NEZAPAMĆENA LITERARNA PREVARA 'Ispričavam se što sam lagala da sam preživjela holokaust i tako se obogatila'

 HERWIG VERGULT / BELGA / AFP

Misha Defonseca, 76-godišnja Belgijanka, morat će platiti 22,5 milijuna dolara svojoj izdavačici Jane Daniel na kraju višegodišnjeg sudskog spora u kojem je teško razlučiti tko je manje zaslužio taj novac.

Defonseca je 1997. godine objavila memoare o preživljavanju za vrijeme holokausta, priču o židovskoj djevojčici koja je pješke prošla cijelu Europu u potrazi za svojim roditeljima koje su odveli nacisti. Kao mala djevojčica, koja u knjizi odrasta od sedme do jedanaeste godine života, jedno je vrijeme preživljavala u šumi zajedno s čoporom vukova, a uspjela je u samoobrani i ubiti nacističkog silovatelja.

Njezinu nevjerojatnu priču Daniel je čula u jednoj sinagogi, te joj je ponudila priliku da ju pretvori u knjigu. Mishinu priču u njeno je ime napisala profesorica sa Sveučilišta u Bostonu Vera Lee, koja je prema ugovoru trebala biti i supotpisana kao autorica.

No, Daniel se potom upustila u pravnu avanturu čiji je cilj bio ostaviti obje autorice bez prihoda. Odlučila je pogaziti ugovor, tvrdeći da nije zadovoljna kvalitetom pisanja, i prijavila izdavačku kuću Mt. Ivy Press kao koautora, umjesto Lee. Kada je knjiga izašla 1997. godine, Daniel je uklonila Lee s naslovnice. Lee je potom odlučila tužiti izdavača, a Daniel je odlučila prebaciti sva tvrtkina sredstva u poreznu oazu, kako bi izbjegla plaćanje honorara za obje autorice.

Sud je presudio u korist Defonsece i Lee, i dodijelio im ukupno 32,4 milijuna dolara, od čega 22,5 Mishi Defonseci. Daniel se odlučila žaliti na presudu, a slučaj je privukao pažnju brojnih medija.

Pod paskom novinara i forenzičkih genealoga, na površinu je počelo isplivavati sve više inkonzistencija u Mishinoj priči. Defonseca je u knjizi tvrdila kako se prezivala Levy, no ubrzo je otkriveno kako je rođena kao Monica Ernestine Josephine De Wael - Belgijanka čiji je otac surađivao s Gestapom. Svi detalji njene navodne autobiografije bili su izmišljeni. Čak nije niti bila židovka.

- Priča je moja. Nije stvarna, ali je moja stvarnost, način na koji sam preživjela, priznala je Defonseca 2008. godine.

Izjavila je kako su je odgojili djed i ujak, nakon što je njene roditelje odvela policija. Opisala je kako su se loše ponašali prema njoj, zvali je ‘kćerkom izdajnika,’ te kako se zbog toga osjećala ‘kao da je židovka.’

- Bilo je trenutaka kada mi je bilo teško razlučiti što je stvarnost, a što je moja mašta, rekla je.

Kada je istina o njenom djetinjstvu izašla na vidjelo, Daniel je tražila poništenje presude zbog varanja suda. Nakon šest godina dugih sudskih bitaka, konačna presuda donesena je prošli tjedan.

Sudac Marc Kantrowitz odlučio je kako je činjenica da se radi o potpuno izmišljenoj priči, što je Defonseca propustila spomenuti pred sudom, mogla biti presudna pred porotom prilikom donošenja prve presude, te da je dužna vratiti novac koji je dobila. Kantrowitz je napomenuo i kako su se i Defonseca i Daniel u cijeloj priči ponijele ‘izrazito nedolično’, te da se nada kako je cijeloj sagi sada napokon došao kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 11:16