PASIVNO PUŠENJE UBIJA

New York otišao korak dalje: Gradski oci zabranili pušenje u parkovima i na plažama!

Zakon je prihvaćen sa 36 glasova 'za' i 12 'protiv', a na snagu stupa kroz tri mjeseca. Prekršitelje očekuje kazna od 50 dolara, 270 kuna
 Jure Mišković / CROPIX

NEW YORK - Sjedinjene Američke Države nastavljaju s potpunim ratom protiv pušenja. Naime, newyorško gradsko vijeće odobrilo je zakon koji zabranjuje pušenje u gradskim parkovima, plažama i pješačkim zonama, poput slavnog Times Squarea.

- Zahvaljujući ovom zakonu Newyorčani će prilikom šetnje i zabave u parkovima i na plažama udisati puno čišći zrak. Isto tako, moći će uživati na plaži bez opušaka - izjavio je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg u srijedu nakon prihvaćanja zakona.

Dodaje kako se pušenje zabranjuje u svih 1700 gradskih parkova i na 23 kilometra plaža, a time će se od pasivnog pušenja posebno zaštititi djeca koja imaju problema s astomom te drugi bolesnici.

Zakon je prihvaćen sa 36 glasova 'za' i 12 'protiv', a na snagu stupa kroz tri mjeseca. Prekršitelje očekuje kazna od 50 dolara, 270 kuna.

Proširenje zabrane pušenja nastavak je devetogodišnje borbe protiv nikotinske ovisnosti , a nakon kafića i restorana, logičan su korak bile javne površine.

- Prema statistikama u devet godina borbe protiv pušenja čak 350 tisuća Newyorčana ostavilo se cigareta te sada prosječno žive 19 mjeseci dulje nego 2002. godine - objasnio je Bloomberg.

Međutim, unatoč dobrim namjerama novog zakona, borci za prava pušača već su počeli s prosvjedima navodeći kako nove mjere guše njihove osobne slobode.

- Statistika ne laže: pasivno pušenje ubija. Novim će zakonom Newyorčani udisati čišći zrak što i očekuju odlaskom u parkove ili na plažu - zaključila je predsjednica gradskoga vijeća Christine Quinn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:17