PLJUŠTE REAKCIJE

Nevjerojatno da se ovo događa na najvišoj razini u Bruxellesu: ‘Za sve je kriva Ursula von der Leyen!‘

Povjerenici Europske komisije i Europski parlament optužili su von der Leyen da favorizira člana svoje stranke

Ursula von der Leyen

 Lucian Alecu/Shutterstock Editorial/Profimedia/Lucian Alecu/shutterstock Editorial/profimedia

Markus Pieper, novoimenovani izaslanik za mala i srednja poduzeća pri Europskoj komisiji, dao je ostavku samo nekoliko sati prije početka prvog radnog dana.

Pieper je ostavku dao nakon žestokih kritika i optužbi za pogodovanje u procesu imenovanja koji je vodila čelnica EK Ursula von der Leyen.

Kritičari su tvrdili da je proces odabira bio pristran jer su druge dvije kandidatkinje, koje su ušle u uži izbor za tu poziciju, dobile više ocjene na testovima u selekcijskom postupku. Ali, mjesto je na kraju dobio Pieper, navodno samo zato što dolazi iz iste njemačke političke stranke kao i von der Leyen.

Kontroverza je dosegla vrhunac prošli tjedan kada je Europski parlament usvojio rezoluciju kojom poziva Komisiju da opozove Pieperovo imenovanje.

Europski "teškaši", uključujući potpredsjednika Europske komisije Josepa Borrella i povjerenike Nicolasa Schmita, Paola Gentilonija i Thierryja Bretona, svi su redom kritizirali Pieperovo imenovanje.

Pieper je njemačkim novinama Handelsblatt izrazio svoju zabrinutost zbog sve većeg otpora i sposobnosti da ispuni očekivanja koja se od njega očekuju na novom poslu. "U ovom trenutku ne vidim mogućnost ispunjenja legitimnih očekivanja povezanih s ovom pozicijom", izjavio je Pieper za te novine, dodajući da je njegovoj odluci kumovalo Bretonovo bojkotiranje preuzimanja dužnosti.

Dužnosnik blizak Bretonu odbacio je te optužbe. "Optužbe za bojkot ili stranačke igre od strane povjerenika Bretona su smiješne", rekao je dužnosnik za Politico. Pieper će ostati zastupnik u Europskom parlamentu jer je ostavku podnio prije nego što je preuzeo funkciju.

Suočena s optužbama za favoriziranje člana CDU, von der Leyen je odlučila obustaviti ponovno otvaranje procesa odabira za ovu poziciju do izbora za Europski parlament u lipnju, što znači da će o novom izaslaniku za mala i srednja poduzeća odlučivati novi saziv Europskog parlamenta i Komisija.

image

Ursula von der Leyen

Johanna Geron/Afp

Kako se lipanjski izbori približavaju, kritičari aktualne šefice Komisije neće se ustručavati u javnost izvlačiti i najmanje njezine pogreške, a čak i oni koji će je na kraju možda i podržati za drugi mandat na čelu institucije EU, žele joj pokazati da tu podršku ne smije uzeti zdravo za gotovo.

Steven Van Hecke, profesor europske politike s Katoličkog sveučilišta Leuven, u izjavi za belgijsku državnu televiziju VRT ocijenio je da ovakvi napadi na von der Leyen nisu iznenađenje.

"Von der Leyen je vodeća figura kampanje EPP-a i uoči europskih izbora svaka njena pogreška bit će iskorištena", kaže Van Hecke.

Prema njegovim riječima, kritike na račun von der Leyen su "samo djelomično opravdane" jer nije ništa novo da europski povjerenici na određena mjesta imenuju svoje stranačke članove. Dodaje da za razliku od sustava u Belgiji, europski povjerenici imaju male kabinete i nemaju puno prostora za zapošljavanje i imenovanja stručnjaka.

Van Hecke također smatra da imenovanje Piepera ne treba doživljavati samo kao kronizam jer je moguće da se radi o političkom potezu von der Leyen.

"Ovo je možda signal CDU da u okviru svoje europske politike želi više staviti naglasak na interese malog i srednjeg poduzetništva. Ali, za to je prekasno. To je kao da priznate da ste ovom pitanju u proteklom mandatu zapravo posvetili premalo pažnje", napominje Van Hecke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:06