‘ULIČNI PROMATRAČ‘

Neuobičajeni pontifikat: Nakon što je nahranio brojne beskućnike, Papa im je sada namijenio i mjesečnik

U prvu nedjelju u mjesecu mjesečnik će biti dostupan i on line

Papa s beskućnicima

 Riccardo Fabi/Nurphoto Via Afp

L'Osservatore di Strada (Ulični promatrač) novi je mjesečni odvjetak vatikanskoga dnevnog lista L'Osservatore Romano. Pošto je beskućnicima koji su se sjatili oko Trga Svetog Petra u Vatikanu osigurao topli obrok, zimi i vreće za spavanje, pa tuševe i uz njih šišanje (i brijanje) ponedjeljkom, rimski Papa im je je namijenio i mjesečnik, 12 stranica za njih i o njima. Prvi broj izlazi u srijedu, o blagdanu svetih Petra i Pavla, što je općinski praznik u Rimu, a državni blagdan u Državi Vatikanskoga Grada. Posljednji na zemlji, marginalizirani i isključeni, postaju eto ne samo socijalni, nego i informacijski barjak ovoga neuobičajenog pontifikata.

U Hrvatskoj, gdje je "klošar" pogrda i uvreda, što govori o tipu i intenzitetu ljubavi za zadnjega među bližnjima, najnovija inicijativa pape Frane vjerojatno će proširiti zamjetnu frontu prezira, pa i mržnje, spram sadašnjeg poglavara Katoličke crkve. U Rimu, s druge strane, naziv klošar (barbone) nema tu vrstu negativnog naboja (ali je pogrda reći nekome da je "morto di fame", mrtav od gladi, ostatak stoljetnih bitaka za vertikalnu promociju među gladnima). Eto, u Vatikanu sasvim normalno čujemo da je posrijedi klošarski mjesečnik.

U prvom broju mjesečnik otvara iskaz Luigija, čovjeka s ruba života, koji pripovijeda o izazovima i opasnostima života na ulici noću. Uvodnik s ulice piše Daniele Mencarelli. Dvije stranice su rezervirane za "pjev s periferija": priče, pjesme, crteže osoba koje preživljavaju uz pomoć crkvenih i inih katoličkih humanitarnih udruga. Na kraju, kao "dulcis in fundo", mjesečnik zaključuje karikatura koju kreira Maupal, tajnoviti autor katolički angažiranih murala u Rimu.

Cijena mjesečnika nije određena, bit će distribuiran uz milodar, kao caritas, kako se latinski zove ljubav bez erotske protuvrijednosti, ona koju kršćani pripisuju svom Bogu. Računa se da će za nj davati, koliko uzmognu, hodočasnici koji dolaze čuti Papinu katehezu uz podnevnu Molitvu anđelova pozdravljenja nedjeljom. Uostalom, u prvu nedjelju u mjesecu mjesečnik će biti dostupan i on line.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:09