NEVJEROJATNA PRIČA

NEUHVATLJIVI VLADAR CRNOG TRŽIŠTA OKRUŽEN LJEPOTICAMA Kralj pranja novca ide po svoju petu nagodbu

Youssef je ključna osoba najvećeg malverzacijskog skandala u Brazilu u posljednja dva desetljeća, a kako bi izvukao glavu, ponovno cinka političare, svoje suradnike i kriminalce rivale

Brazilskim je vlastima godinama bio poznat kao “središnji bankar” tamošnjeg crnog tržišta, karijerni kriminalac koji je privatnim zrakoplovima i blindiranim automobilima krijumčario i prao novac za bogate i moćne.

Sada je upravo on - 47-godišnji Alberto Beto Youssef - ključni igrač u jednom od najvećih korupcijskih skandala koji su ikada potresli Brazil, čovjek koji je tužiteljima ispričao kako je prokrijumčario stotine milijuna dolara u Brazilu i šire, i to u sklopu prevarantske sheme u koju je bila uključena i državna naftna kompanija Petroleo Brasileiro SA (PETR4), ali i neki od najpoznatijih građevinara te političara u zemlji.

Priča o Albertu Betu Youssefu priča je, piše Bloomberg, o ilegalnim, zamračenim financijskim malverzacijama i luksuznom životu - off-shore računima, tajnim financijskim injekcijama i raskalašenim zabavama. U isto vrijeme je to minijaturni portret brazilskog ekonomskog obećanja i neuspjeha te iscrpljujuće i duge borbe Brazila sa zločinom, korupcijom i birokracijom.

Širio svoje pipke

Tijekom niza godina Youssef je bio uhićen čak devet puta zbog raznovrsnih kriminalnih aktivnosti - od krijumčarenja do pranja novca i urote. No, sveukupno je u zatvoru proveo samo oko godinu dana. Kao kompulzivni, “serijski nagoditelj” s tužiteljstvom, kako ga zovu, uzastopce je - u zamjenu za smanjenje svojih kazni - svjedočio protiv drugih “doleirosa”, odnosno dilera s crnog tržišta. Sa svakom novom nagodbom, priznaje danas brazilska federalna policija, samo je još više širio svoj utjecaj i pipke po podzemlju.

Youssef, kojega su najmanje tri tužitelja opisala kao “pristojnog i tihog”, ne negira da je imao ulogu u skandalu Petrobras. No, tvrdi da on nije bio mozak te prevarantske sheme koja je navodno uključivala i najviše razine vlasti. Youssef, naime, tvrdi da je čak i sama brazilska predsjednica Dilma Rousseff, koja je od 2003. do 2010. godine obnašala funkciju predsjednice u Petrobrasu, znala za sporne, ilegalne isplate, ali za tu optužbu ne daje konkretne detalje ni dokaze. Rousseff negira te navode i ne želi ih niti komentirati.

- Oni govore da sam ja mentor, čelni čovjek kriminalne organizacije... Pa, nisam. Ja sam samo jedan kotačić - rekao je Youssef u svom iskazu 8. listopada prošle godine.

Strah od osvete

Uvid u Youssefov način djelovanja, ali i ulogu koju je odigrao u najvećem malverzacijskom skandalu u Brazilu u protekla dva desetljeća, Bloomberg je stekao na temelju više od tisuću sudskih dokumenata, intervjua s više od desetak pravosudnih i policijskih dužnosnika, odvjetnika te Youssefovih suradnika. Mnogi od njih tražili su da se njihov identitet pritom zaštiti - iz straha da bi mogli postati metom odmazde. S druge strane, Youssefov je odvjetnik kratko poručio da njegov klijent surađuje s istražiteljima te da je on, zbog uvjeta njegove nagodbe, prisiljen suzdržati se od bilo kakvih komentara.

Legenda u Londrini

Youssef se rodio u Londrini, gradu s oko pola milijuna stanovnika, udaljenom oko 500 kilometara od Sao Paola. Policija ga je prvi put zamijetila još 1980-ih godina kada su on i njegova starija sestra krijumčarili whiskey i drugu robu preko granice u Paragvaj.

Samo zbog tog kaznenog djela - krijumčarenja - bio je uhićen čak pet puta, jednom nakon “filmske” policijske potjere tijekom koje su videorekorderi, namijenjeni prodaji na crnom tržištu, poispadali iz njegova kamiona, ustvrdio je jedan od izvora iz policije. Klasni muljator, bio je općepoznat u Londrini i u tom je gradu teško pronaći osobu koja ne zna poneku priču o njegovim nepodopštinama.

Dva konobara, također pod uvjetom anonimnosti, prisjetila su ga se kao čovjeka poznatog po izdašnim napojnicama, a vrlo su žive i priče o njegovim legendarnim partyjima za koje su računi ponekad, na kraju večeri, odnosno rano ujutro, iznosili i po 75 tisuća dolara. Uvijek je bio okružen i ženama. Jedna od njih, njegova bivša ljubavnica iz Londrine, krasi aktualnu naslovnicu brazilskog Playboya.

Do 1990-ih godina Youssef se “prekvalificirao”. Odustao je od krijumčarenja i prebacio se na pranje novca te postao, tvrdi Claudio Esteves koji ga je svojedobno istraživao kao šef istražiteljske komisije za organizirani kriminal u Londrini, jedan od top-pet brazilskih “doleirosa”. Njegov je biznis s vremenom, tvrdi se, postao toliko jak i raširen da je čak koristio blindirane automobile za svakodnevne isporuke i dostave gotovine, tvrdi jedan od istražitelja.

25 dana u zatvoru

U rodnom je gradu, zbog navodne korupcijske sheme, bio uhićivan 2000. te 2001., navodi Esteves, zbog optužbi da je podmićivao dužnosnike u bankama da unovčuju gradske čekove, čak i one koji nisu bili potpisani.

- U to vrijeme bio je vrlo arogantan. Rekao je da nikad neće ostati u zatvoru - sjeća se Esteves.

Youssefova samouvjerena prognoza bila je, barem tada, točna.

Zbog tih optužbi nikad nije završio na sudu, a iza rešetaka je proveo samo 25 dana.

Otprilike u isto vrijeme policija ga je pokupila zbog skandala s utajom u Maringi, gradu nedaleko od Londrine.

U tom su ga slučaju optuživali za sudjelovanje u kriminalnoj uroti, no nagodio se s tužiteljima. Oni su pristali odbaciti optužbe protiv njega u zamjenu da im kaže sve, što je on i učinio, imenujući sve javne dužnosnike s kojima je surađivao.

A zatim, dok se Maringa još nije niti “ohladila”, bio je optužen za pranje više od 830 tisuća dolara u aferi u koju je bila uključena i državna banka Banestado. Ponovno se nagodio, po istom principu kao i prije.

Opet je pristao svjedočiti protiv svih drugih, među ostalim svojih suparničkih “doleirosa”, priča Luiz Fernando Delazari, ondašnji tajnik službe sigurnosti u državi Parana. Upravo su tada pali neki od Youssefovih najmoćnijih rivala, zbog čega se on, tvrde upućeni, vratio jači nego ikad, i to nakon što je propjevao u još jednoj, simultanoj istrazi oko manipulacije novcem poreznika u državnom energetskom sektoru.

No, onda je sve krenulo prema dolje. Godine 2006. je protiv njegova suradnika Joséa Janene podignuta optužnica zbog kupovanja glasova za brazilski Kongres. Tužitelji sada tvrde da je kod Janenea završio dio sredstava koje je Youssef prao preko benzinske postaje u Brasiliji. Upravo su ta benzinska crpka i Janene bili točka prekretnica za Youssefa - i slučaj Petrobras.

U trenutku kad se ta afera počela zahuktavati, Janene je bio zastupnik Progresivne stranke, članice vladajuće koalicije Dilme Rousseff u Kongresu. Kad je Janene preminuo 2010., do zadnjeg dana negirajući ulogu u skandalu, Youssef se ubacio u igru i preuzeo pod svoju kontrolu malverzacijsku mrežu u Brasiliji i Petrobrasu, uključujući i veze s bivšim direktorom iz te kompanije Paulom Robertom Costom koji je uhićen u ožujku prošle godine te se pet mjeseci kasnije nagodio s tužiteljstvom.

Istraga u Petrobrasu dobila je kodno ime “The Carwash” (Praonica automobila), i to po benzinskoj postaji koju je Youssef koristio za pranje novca.

Činjenica da mu je to toliko dugo prolazilo, unatoč svim uhićenjima, pokazuje, tvrdi Alejandro Salas, regionalni direktor američkog Transparency Internationala, disfunkcionalnost brazilskog pravosudnog sustava.

- Pravda u Brazilu je vrlo spora - tvrdi.

Lakši za 18 kilograma

Youssef se sada nalazi u zatvoru, u Curitibi. Tamo su ga strpali nakon što je u rujnu osuđen na četiri godine i četiri mjeseca zbog kršenja uvjeta svoje nagodbe o puštanju na slobodu iz slučaja Banestado. No, njegov modus operandi i dalje je isti.

Kao dio svoje nagodbe, četvrte tijekom deset godina, Youssef traži da svoju kaznu odsluži kod kuće. Njegov odvjetnik Antonio Figueiredo Basto taj zahtjev dodatno argumentira njegovim zdravstvenim problemima - muči ga srce, a izgubio je i 18 kilograma otkad je završio u zatvoru u ožujku.

Dakle, s pokušajem da se još jednom izvuče, tužiteljima je opet sve ispričao i otkrio im detalje kako je funkcionirala njegova “praonica automobila”. Građevinari su, tvrdi on, podmićivali političare i direktore da okrenu glavu dok su napuhivali ugovore s državnim kompanijama kao što je Petrobras. On, Youssef, bio je njihov bankar. Zahvaljujući tom cinkanju, piše Bloomberg, već je dobio vlastitu, “privatnu” ćeliju. Ironično, direktori kompanija koje se tereti da su davali mito gužvaju se u “općim” ćelijama malo niže niz hodnik. Neki spavaju na madracima na podu...

Pred njima Youssef ima jednu veliku prednost.

- Bez mog klijenta nema ‘Carwasha’. On je poveznica između svih uključenih - tvrdi Youssefov odvjetnik.

Nakon uhićenja bi se vratio još jači

Brazilske su vlasti Youssefa uhićivale na redovnoj bazi, ali on se skoro svaki put uspio izvući

1980. - 1990.: uhićen 5 puta zbog šverca videorekordera i whiskeyja u Paragvaj

2000.: uhićen zbog 66 tisuća dolara ‘teške’ korupcijske sheme u Londrini (podmićivao bankare da unovčuju čekove)

2001.: drugi put uhićen u slučaju Londrina - slučaj nikad nije došao na sud, a tuži ga se i u građanskoj parnici zbog utaje u Maringi

2003., veljača: podignuta optužnica zbog urote u slučaju Maringa

2003., studeni: Youssef optužen da je oprao 830 milijuna dolara u slučaju Banestado

2003., prosinac: nagodi se u slučaju Banestado i u slučaju korupcije u državnoj kompaniji Copel

2004., veljača: postiže dogovor da se protiv njega odbace optužbe u slučaju Maringa

2006., ožujak: José Janene uhićen zbog kupovanja glasova za Kongres

2010.: Youssef gubi građansku parnicu u slučaju Maringa i mora vratiti novac

2010.: Janene umire čekajući transplantaciju srca

2014., ožujak: Youssef uhićen u prvom valu uhićenja u slučaju ‘Carwash’

2014., srpanj: optužen za pranje novca koji je ‘prikupio’ Janene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 20:26