JOHNSONOVI MEMOARI

‘Netanyahu se ispričao, otišao u moj zahod, a nakon njega je ušao sigurnosni tim i pronašao - bubicu!‘

Otprilike u slično vrijeme, Izrael je bio optužen za postavljanje uređaja za prisluškivanje u Bijeloj kući

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u posjetu 2017. godine

 Mark Kerrison/alamy/alamy/profimedia/Mark Kerrison/alamy/alamy/profimedia

Bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva, Boris Johnson, u svojim memoarima pod nazivom “Unleashed”, tvrdi da je njegov sigurnosni tim pronašao uređaj za prisluškivanje u toaletu, nakon što ga je koristio izraelski premijer Benjamin Netanyahu, prenosi The Telegraph.

Piše da su uređaj pronašli u zahodu osobne kupaonice Johnsona u Ministarstvu vanjskih poslova, tijekom 2017. godine, kad je Netanyahu stigao u posjet. Tijekom njihovog sastanka u uredu, Johnson tvrdi da se izraelski premijer, kojeg on zove “Bibi”, ispričao jer mora u toalet. Iskustvo je opisao kao “slično muškarcima u tajnom otmjenom londonskom klubu”.

- Tamo je Bibi bio neko vrijeme. Može, ali ne mora biti slučajnost, rečeno mi je kasnije da su pronašli uređaj za prisluškivanje u zahodu, kad su radili redovnu provjeru - navodi Johnson u memoarima, kako piše britanski Telegraph.

Kad su ga tijekom intervjua za iste novine pitali može li dati više detalja o tome što se kasnije dogodilo, ukratko je odgovorio da se sve može pronaći u knjizi. Otprilike u slično vrijeme, Izrael je bio optužen za postavljanje uređaja za prisluškivanje u Bijeloj kući.

image

Boris Johnson i Benjamin Netanyahu 2017. godine

Darren Staples/afp/profimedia/Darren Staples/afp/profimedia

Prema američkim dužnosnicima, Washington je zaključio da Izrael vjerojatno stoji iza postavljanja uređaja za nadzor mobitela koji su pronađeni u blizini Bijele kuće i drugih osjetljivih lokacija. Poznato je i da je Netanyahu blisko surađivao s Mossadom, obavještajnom agencijom za prikupljanje podataka i tajne operacije.

Johnson nadalje opisuje da se tijekom sastanka u 2017. godini osjećao kao “Willy Wonka”, dok je Netanyahu pokazivao svoje radno mjesto. Našalio se da ima stol od orahovine, za kojim je napisana Balfourova deklaracija, koja podržava uspostavu “nacionalnog doma za židovski narod u Palestini”.

Bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva navodi da je Netanyahu izgovorio “wow” i djelovao “istinski zadivljeno”. Rekao mu je da ima istu olovku kojom je napisana deklaracija i nakon toga izvadio Bic kemijsku iz ladice. Priznaje da ne zna kako je napisana deklaracija i da stol od orahovine vjerojatno nije iz tog razdoblja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:22