PRIJEPORI U IZRAELU

Netanyahu raspustio ratnu vladu

Formirana je nakon napada Hamasa

Benjamin Netanyahu 

 Jack Guez/Afp

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu raspustio je ratnu vladu koja je formirana nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada prošle godine.

Netanyahu se kasno sinoć obratio maloj skupini dužnosnika koji čine ratni kabinet te im poručio da su i službeno raspušteni, piše Times of Israel.

Predsjednik stranke Nacionalnog jedinstva, bivši general i centrist Benny Gantz prošlog je tjedna napustio vladu, optuživši Netanyahua da nema učinkovite strategije u Gazi. Raspuštanje ratnog kabineta je bilo očekivano nakon što je krajnje desni ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir zatražio da bude uključen u rad ratnog kabineta.

Netanyahu bi sada, kako se očekuje, ključne odluke o ratu mogao donositi tijekom ad hoc sastanaka s manjim brojem dužnosnika bez Bena Gvira, a odobrenje za odluke tražit će od šireg sigurnosnog kabineta.

Podjele u izraelskoj Vladi su izišle na vidjelo prošli tjedan na parlamentarnom izglasavanju zakona o vojnom novačenju ultraortodoksnih Židova, protiv čega se izjasnio ministar obrane Yoav Gallant, suprotno stranačkim naredbama, rekavši da je to nedostatno za potrebe vojske.

Religiozne stranke u koaliciji oštro su se protivile novačenju ultraortodoksnih Židova, što je uzrokovalo bijes kod mnogih Izraelaca, koji se samo nastavio produbljivati s trajanjem rata.

General pukovnik Herzi Halevi, zapovjednik vojske, rekao je u nedjelju da postoji "definitivna potreba" da se regrutira više vojnika iz rastuće ultraortodoksne zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 23:02