PRIPREMA TERENA

Netanyahu odgađa putovanje na Opću skupštinu UN-a, a IDF građanima Haife ovoga tjedna uvodi posebne mjere

Tel Aviv je ovim napadima postavio ultimatum Bejrutu; ili se maknite iz pogranične zone ili se pripremite za direktan sukob

Zgrada u Izraelu oštećena u napadu Hezbolaha

 Jack Guez/Afp

Libanon je ove nedjelje ispalio nešto više od stotinu raketa prema Izraelu. Famozna Željezna kupola većinu je uspješno presrela, no nekoliko hezbolaških projektila pogodilo je rezidencijalne četvrti okruga Haife na sjeveru zemlje, a tamošnja je hitna služba tijekom noći zbrinula nekolicinu Izraelaca koji su zadobili ozljede od šrapnela.

Hezbollah je u zasebnom priopćenju obznanio da je glavna meta njihovih posljednjih napada bilo sjedište izraelske vojne kompanije Rafael.

Odgovor Tel Aviva nije trebalo dugo čekati, jer je za samo nekoliko sati bio uzvraćen raketni udarac; ovoga puta na hezbolašku vojnu bazu nedaleko od izraelsko-libanonske granice. Stožer izraelskih vojnih snaga najavio je intenziviranje operacija tijekom narednih dana.

Wall Street Journal piše kako je glavni cilj izraelskih napada šijitskim militantima postaviti ultimatum; natjerati ih da povuku svoje trupe iz neposredne blizine izraelske sjeverne granice (a time i vojnih baza IDF-a) ili ih natjerati da uđu u izravni rat, koji im zbog internih ekonomskih i inih problema na domaćem terenu u ovome trenutku naprosto ne odgovara.

Vrijedi podsjetiti kako je zbog tenzija koje posljednjih mjeseci tinjaju između susjednih zemalja iz pogranične zone raseljeno više od 160.000 ljudi.

Libanonski ministar unutarnjih poslova Bassam Mawlawi ovoga je vikenda obznanio da ih je recentan rasplet situacije primorao da počnu nadzirati kretanja svih stranih državljana koji ovih dana borave u njihovoj zemlji.

Posebne mjere svojim su sunarodnjacima u pograničnoj zoni ovoga vikenda najavile i snage IDF-a, poručivši kako će se na sjeveru Izraela i u dijelovima Golanske visoravni od početka tjedna zatvoriti sve javne škole, dok će se javna okupljanja trebati ograničiti na deset osoba vani i stotinu u zatvorenim prostorima. Sve će plaže biti zatvorene za javnost, a ostali će se poslovi moći obavljati po starome, dokle god poslodavci svojim zaposlenicima mogu osigurati sklonište u blizini radnog mjesta.

Da je rizik od eskalacije nasilja između Izraela i Libanona u ovome trenutku "vrlo ozbiljan", tijekom vikenda je potvrdio i Bidenov viši savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

- Povećana ugroza od širenja nasilja između tih zemalja realna je još od 7. listopada, a od tada smo imali prilike nekoliko puta svjedočiti drastičnom porastu tenzija koje su imale sav potencijal rezultirati izravnim obračunom. Smatram da se trenutno nalazimo upravo u takvoj fazi - objasnio je u obraćanju medijima.

Američki se diplomati, naime, svim silama trude pronaći neko diplomatsko rješenje konflikta koje bi Hezbollah primoralo da svoje postrojbe vrati na linije koje su dogovorene nakon rata 2006. Izraelski dužnosnici pak tvrde da su ti pregovori uzaludni te ističu da ponestaje vremena za pronalazak nekog mirovnog rješenja koje ne podrazumijeva izravan sukob.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zbog dramatičnog je porasta tenzija na granici s Libanonom odgodio i najavljeno putovanje u New York, gdje je, poput svojih kolega državnika iz cijeloga svijeta, trebao sudjelovati na Općoj sjednici UN-a. Riječ je o godišnjem okupljanju čelnika zemalja koje se održava već osam desetljeća, od osnutka te institucije. Očekivano, visoko na listi prioriteta ovogodišnjeg zasjedanja nalazi se rat u Gazi, koji će za dva tjedna navršiti godinu dana, ali i rat u Ukrajini, kao i onaj u Sudanu.

Eskalacija tenzija kojoj trenutno svjedočimo ne dolazi u vakuumu, nego je izravan rezultat nekoliko mjeseci "milo-za-drago" pograničnih obračuna, koji su već ovoga ljeta umalo rezultirali izravnim obračunom, nakon što su izraelski obavještajci u manje od 48 sati uspješno likvidirali prominentnog člana Hezbollaha Fuada Shukra, u samome srcu Bejruta, i čelnika vojnog ogranka Hamasa Ismaila Haniyeha, koji se u trenutku ubojstva nalazio ni manje ni više nego u Teheranu.

Na umu pri analiziranju bilo kakvih peripetija na Bliskome istoku uvijek treba imati i tenzije na relaciji šijitskih i sunitskih muslimana, zbog čega trenutne napetosti na poluotoku muslimanske (sunitske) zemlje u susjedstvu prate zainteresirano, ali vrlo distancirano. Na kraju krajeva, malo je kojoj od dotičnih država jednostavno dati odgovor na pitanje smatraju li Izrael ili Hezbollah (pod tim misleći Iran) većim osobnim neprijateljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 06:16