RAT NA BLISKOM ISTOKU

Netanyahu Macronu: Dogovor o primirju mora spriječiti naoružavanje Hezbolaha

Macron je pozvao na prekid vatre, kao i na prekid izvoza oružja koje se koristi u Pojasu Gaze i Libanonu

Benjamin Netanyahu

 Stephanie Keith/Getty Images Via Afp

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u utorak da je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu rekao da neće pristati na sporazum o prekidu vatre koji ne bi zaustavio i ponovno naoružavanje i pregrupiranje Hezbolaha.

Macron je pozvao na prekid vatre između Izraela i Hezbolaha koji podržava Iran, kao i na prekid izvoza oružja koje se koristi u Pojasu Gaze i Libanonu.

"Premijer je rekao predsjedniku Macronu da se protivi jednostranom prekidu vatre, koji ne bi promijenio sigurnosnu situaciju u Libanonu i koji bi vratio zemlju u prijašnje stanje", stoji u priopćenju njegova ureda.

"Naglasio je da Izrael djeluje protiv terorističke organizacije Hezbolah kako bi je spriječio da prijeti građanima Izraela na sjevernoj granici i kako bi im omogućio da se sigurno vrate svojim domovima", dodaje se.

Francuska je u ponedjeljak odbacila zahtjeve Netanyahua da se mirovna misija UN-a, poznata kao UNIFIL, povuče sa svojih položaja u Libanonu, dok je Francuska pozvala izraelskog veleposlanika zbog incidenta u kojem su izraelske trupe otvorile vatru na tri položaja UN-ovih mirovnih snaga u južnom Libanonu.

Netanyahu je, kako se navodi, bio iznenađen namjerom predsjednika Macrona da u Parizu bude domaćin konferencije o pitanju Libanona, sa sudionicima poput Južne Afrike i Alžira, "koji rade na uskraćivanju Izraelu njegova temeljnog prava na samoobranu i time odbaciti samo njegovo pravo na postojanje".

U poruci Macronu, Netanyahuov ured također je u zasebnom priopćenju rekao da je država Izrael uspostavljena kroz "rat za neovisnost krvlju naših herojskih boraca, od kojih su mnogi preživjeli holokaust, uključujući i iz Vichyjevog režima u Francuskoj".

Dodaje se da je posljednjih desetljeća UN odobrio stotine antisemitskih rezolucija protiv Izraela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2024 23:40