ŠOKANTNA ISPOVIJEST

Nesuđeni atentator na Kurzovu konkurenticu: ‘Austrijska me policija mučila elektrošokovima, pozvali su i FBI‘

Tužitelji tvrde kako nemaju informacije o navodnom mučenju te da nije pokrenuta istraga
Josefstadt zatvor u Beču i Berivan Aslan
 Afp/Böhringer Friedrich/Wikimedia, Creative Commons 2.5 Generic License

Talijanski državljanin turskog porijekla koji je po nalogu tajne službe trebao smaknuti bečku političarku, sada tvrdi kako ga je austrijska policija mučila prije nego što su ga deportirali.

53-godišnji Feyyaz Öztürk je u razgovoru za Telegraph iznio nove optužbe u kojima tvrdi da su ga austrijske vlasti skinule do gola, teško pretukle i mučile strujnim udarima, iako je bio spreman na suradnju.

Öztürk je bivši agent turske tajne službe MIT koji se predao austrijskoj policiji u rujnu prošle godine. Pokazao je svoju talijansku putovnicu i rekao da ga je tajna služba angažirala da izvrši atentat na Berivan Aslan (39), političarku austrijskih Zelenih, inače kurdskih korijena. Predao se jer je bio u strahu da će nakon ubojstva sljedeća meta MIT-a biti on sam.

Ove godine trebalo je početi suđenje, ali je Öztürk naprasno deportiran dan prije Božića uz objašnjenje kako predstavlja "značajnu prijetnju" austrijskoj nacionalnoj sigurnosti.

"Udarali su me u testise"

Nakon iznenadne deportacije, proveo je neko vrijeme u Milanu. Trenutačno se nalazi u Tunisu i priprema se za polazak u glavni grad Čada N’Djamenu. Ispričao je novinarima britanskog lista što je proživljavao u bečkom zatvoru Josefstadt tijekom svog boravka.

"Dok sam spavao, dvojica maskiranih muškaraca s električnim šokerima došli su u moju sobu i počeli me mučiti. Počeli su mi udarati glavu o željezni krevet, a kasnije su mi pokušali slomiti prste", ispričao je Öztürk.

Nakon što su ga odvojili od ostalih zatvorenika i prebacili u samicu, Öztürk tvrdi kako su ga čuvari svukli do gola.

"Bio sam potpuno gol. Udarili su mi testise. Nakon toga sam četiri dana imao krv u urinu”, rekao je.

Tvrdi da su ga zatvorili u mračnoj i prljavoj podrumskoj ćeliji.

“Bilo je užasno, vrlo prljavo. To je bila neka vrsta psihološkog mučenja”, dodao je.

Tužitelji tvrde kako nemaju informacije o navodnom mučenju te da nije pokrenuta istraga.

Daniel Mozga, Öztürkov austrijski odvjetnik, rekao je da je vidio službeno policijsko izvješće u kojem se nalaze tvrdnje o navodnom mučenju, ali da ne može potvrditi tvrdnje jer nije bio prisutan u vrijeme ispitivanja.

Međutim, izrazio je sumnju oko iznenadne deportacije klijenta.

"Postoje postupci u kojima je mogao biti proglašen krivim. Čudim se što je deportiran preko noći neposredno prije Božića. Nisam to očekivao", kazao je Mozga.

Suđenje je trebalo početi prošli mjesec u Beču, ali je nakon deportacije odgođeno na neodređeno vrijeme.

Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova odbilo je komentirati navode uz objašnjenje kako slučaj još uvijek traje.

Amnesty: 'Uvjeti u zatvoru su nehumani"

Amnesty International tvrdi kako trenutno nema informacije o mučenju u zatvoru Josefstadt ili austrijskim zatvorima općenito, ali su potvrdili da su uvjeti u tom zatvoru nehumani.

"Uvjeti u zatvoru Josefstadt su nehumani, uključujući nasilje među zatvorenicima, nedovoljnu zaštitu zatvorenika od strane zatvorskih čuvara, samoozljeđivanje i pokušaje samoubojstva. Prenapučenost je također jedan od ozbiljnih problema", stoji u priopćenju.

Službeni dokumenti koje je vidio Telegraph pokazuju da su Öztürka također ispitivali američki agenti FBI-a za vrijeme pritvora. Nema naznaka da je FBI sudjelovao u navodnom mučenju.

Prema tvrdnji odvjetnika, FBI ga je ispitivao o slučaju Metina Topuza, zaposlenika u američkom konzulatu u Istanbulu, kojeg je turski sud prošle godine osudio na gotovo devet godina zatvora pod optužbom da je pomagao "oružanoj terorističkoj skupini”.

"Freelance agent"

Öztürk sada tvrdi da ga je turska obavještajna služba prisilila da lažno svjedoči protiv Topuza. Tvrdi kako nikada nije bio službenik turske tajne službe, nego je radio kao "freelance agent" u brojnim međunarodnim obavještajnim službama. Rekao je i da ga je austrijska obavještajna služba BVT pokušala unovačiti za vrijeme njegovog boravka u pritvoru.

U austrijskoj optužnici stoji kako Öztürk posjeduje "izvanredno insajdersko znanje" o obavještajnoj zajednici.

Nakon što se predao austrijskoj policiji, Berivan Aslan odmah je stavljena pod policijsku zaštitu i od tada rijetko napušta svoju kuću.

Istovremeno, Öztürkovi navodi o mučenju u austrijskom zatvoru mogli bi dodatno naštetiti ionako krhkoj vladi Sebastiana Kurza.

Ministar unutarnjih poslova, Karl Nehammer, i austrijska obavještajna služba BVT pod pritiskom su zbog neuspjeha u sprečavanju islamističkog terorističkog napada u Beču prošlog studenog u kojem su ubijene četiri osobe.

Prošli mjesec, policija je pretresla kuću ministra financija i bliskog Kurzovog suradnika, Gernota Blümela, u vezi s navodnim korupcijskim skandalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:23