PALA PRINCEZA

NESUĐENA NASLJEDNICA OKRUTNOG DIKTATORA UZBEKISTANA NIJE MRTVA, NEGO U ZATVORU! Optužena zbog prevare i primanja mita: Radi se o milijardama...

 
 Getty Images

Najstarija kći pokojnog Uzbekistanskog predsjednika Islama Karimova, Gulnara Karimova, koja je nekada bila diplomatkinja, modna dizajnerica i pjevačica, u petak je završila iza rešetaka nakon što je optužena zbog velike prevare i pranja novca.

Uzbekistanski glavni tužitelj kazao je kako je Gulnara bila članica organizirane kriminalne skupine koja je posjedovala imovinu vrijednu više od 1,3 milijarde u 12 zemalja, uključujući imanja u Londonu u vrijednosti od gotovo 30 milijuna dolara, kao i hoteli u Dubaiju u vrijednosti od 67,4 milijuna dolara.

U izjavi je navedeno kako je naređena zapljena imovine gore navedene kriminalne skupine.

TASHKENT, UZBEKISTAN - OCTOBER 06:  Dr. Gulnara Karimova, Chairwoman of the Board of Trustees, attends a charitable gala dinner in support of women living with breast cancer during Style.Uz Art Week 2012 on October 6, 2012 in Tashkent, Uzbekistan.  (Photo by Yves Forestier/Getty Images for Style.Uz Art Week)
Getty images
Gulnara Karimova

Inače, Gulnara Karimova (45), najstarija je kći diktatora bivše sovjetske države, koji je preminuo uslijed srčanog udara u rujnu prošle godine.

Gulnara je trebala naslijediti svog oca i bila je vrlo moćna - radila je na diplomatskim poslovima - bila je ambasadorica u Španjolskoj te predstavnica Uzbekistana u Ujedinjenim narodima u Ženevi.

Organizirala je i modna događanja, imala vlastitu liniju nakita te je objavljivala pop pjesme pod umjetničkim imenom Googoosha. Uz sve to radila je i kao voditeljica zabavnih emisija na televiziji.

Među dugim popisom optužbi protiv Karimove je i to da je prevarom stekla imovinu vrijednu 595 milijuna dolara i primila 869,3 milijuna dolara mita uplaćenim preko offshore računa.

TASHKENT, UZBEKISTAN - OCTOBER 06:  H.E.Dr.Gulnara Karimova Chairwoman of the Board of Trustees Fund Forum attendsthe Underground Youth Fashion Show during Style.Uz Art Week 2012 at  The Youth Art Palace on October 6, 2012 in Tashkent, Uzbekistan.  (Photo by Yves Forestier/Getty Images for Style.Uz Art Week)

Karimova je navodno bila u kućnom pritvoru od 2014. nakon što se javno posvađala sa svojom majkom i mlađom sestrom Lolom na Twitteru, te nije bila na očevom sprovodu.

2015. osuđena je na pet godina uvjetno, a u intervjuu za BBC u prosincu njezin 23-godišnji sin koji živi u Londonu, Islam Karimov, pozvao je vlasti u Uzbekistanu da dokažu kako je njegova majka živa i zdrava.

CANNES, FRANCE - MAY 16:  Gulnara Karimova attends the Diamonds Are Girls Best Friend event during the 64th Annual Cannes Film Festival held at Nikki Beach on May 16, 2011 in Cannes, France.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images

Karimova je predmet višegodišnje istrage o korupciji koja se tiče telekomunikacijskih kompanija koje su joj platile milijune dolara kako bi ušli na uzbekistansko tržište. Švicarski tužitelj ispitao ju je u glavnom gradu Uzbekistana u prosincu i tako demantirao optužbe o njezinoj navodnoj smrti.

Naime, portal koji se pozivao na neimenovanog visokog dužnosnika uzbekistanske službe sigurnosti prenio je informaciju da je Gulnara Karimova ubijena 5. studenoga 2016., zatim tajno pokopana na taškentskom groblju Minor u raku bez ikakvih obilježja, a potom su bageri poravnali humku kako ne bi bilo nikakvih tragova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 04:58