RAT U UKRAJINI

Nešto se događa na istoku Ukrajine, Rusi drastično povećavaju broj napada. Pogledajte ove brojke

Najznačajnije događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Oboreni ruski borbeni avion Su-25 pokraj Avdiivke

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Ključni događaji

  • - Rusi drastično povećavaju broj napada na položaje ukrajinskih snaga
  • - Putin stigao u Kirgistan
09:56

Ukrajina je izvijestila o napadu dronovima na infrastrukturu luke na Dunavu

Rusija je izvela napad dronovima na lučku infrastrukturu ukrajinske dunavske luke, uzrokujući štetu vitalnoj izvoznoj ruti u regiji Odesa na jugu, rekli su u četvrtak ukrajinski dužnosnici i vojska.

Guverner regije Odesa Oleh Kiper rekao je da su lučka infrastruktura i stambene zgrade oštećene u noćnom napadu u okrugu Izmail, gdje se nalaze ukrajinske luke na Dunavu.

Požari izazvani napadom su ugašeni, rekao je Kiper u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da je jedna žena poslana u bolnicu s opeklinama.

Rusija je pojačala napade na lučku infrastrukturu od sredine srpnja, kada je odustala od dogovora koji su posredovali UN i koji je omogućio siguran prolaz ukrajinskih pošiljki žitarica preko Crnog mora.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti informaciju. Nije bilo komentara iz Rusije.

Ukrajinske zračne snage priopćile su da je oboreno 28 od 33 dronova Šahed koje je lansirala Rusija, dodajući da su sustavi protuzračne obrane bili u pogonu u najmanje šest ukrajinskih regija.

Ukrajinsko operativno zapovjedništvo "Jug" ranije je priopćilo da je 10 dronova oboreno iznad regije Odese, gdje je oštećeno skladište, a četiri iznad susjedne regije Mikolajiv.

U pokušaju zaobilaženja sustava protuzračne obrane, dronovi su letjeli iz različitih smjerova, koristeći složene putanje i karakteristike terena, navodi se.

Osim toga, muškarac u dobi od 70 godina ubijen je tijekom noćnog ruskog granatiranja sela u regiji Herson, također na jugu, rekao je guverner Oleksandr Prokudin.

Rusija provodi redovite zračne napade na gradove i mjesta diljem Ukrajine od početka svoje invazije punog opsega u veljači 2022. Zanijekala je da cilja civile.

09:12

Rusi drastično povećali broj napada

Čini se da su ruske snage drastično povećale broj kopnenih napada zadnjih dana, piše eminentni vojni analitičar Konrad Muzika. On je na svojem Twitter profilu (sada X) objavio graf na kojem se vidi kako je broj ruskih napada najveći još od ožujka ove godine.

Pretpostavlja se da je najveći dio toga otpao na ruski pokušaj da okruže ukrajinsko uporište Avdiivku u oblasti Donjeck. No, kako se čini, ruske snage u tome su zasad bile neuspješne.

07:20

Ukrajinci tvrde: Ubili smo gotovo 1000 Rusa u jednom danu

Ukrajinske snage su objavile da su tijekom jučerašnjeg dana ubili blizu 1000 ruskih vojnika, a tijekom noći su nastavljeni zračni napadi između Ukrajine i Rusije.

Zrakoplovne snage Oružanih snaga Ukrajine su izvijestile da su napadnute dronovima Shahed prilikom čega su zabilježena 33 lansiranja.

"Rusi su lansirali bespilotne letjelice iz sjevernog i južnog pravca: iz Belgorodske oblasti u Rusiji i s rta Čauda na privremeno okupiranom Krimu", naveli su.

U odbijanje zračnih napada je uključen protuzračni sustav obrane, koji je radio u najmanje šest regija. Uništeno je 28 ruskih dronova Shahed kojima su Rusi napadali.

Tijekom jučerašnjeg dana je ubijeno 990 Rusa, a Ukrajina tvrdi da je do sada u ratu stradalo 284.890 ruskih vojnika. Osim toga, Rusi su ostali i bez značajnog dijela opreme, kao što su najmanje 44 borbena vozila i 31 artiljerijska sustava.

05:50

Putin stigao u Kirgistan, prvo poznato putovanje u inozemstvo od tjeralice ICC-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u četvrtak u posjet Kirgistanu, objavile su novinske agencije tih dviju zemalja, što je prvo poznato putovanje ruskog čelnika u inozemstvo otkako je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovo uhićenje.

Putin je rijetko napuštao Rusiju od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022. i nije poznato da je otputovao izvan zemlje nakon što je ICC izdao u ožujku uhidbeni nalog pod sumnjom da je ilegalno deportirao stotine djece iz Ukrajine. Kremlj niječe takve optužbe.

image

Premijer Kirgistana Akylbek Zhaparov i Vladimir Putin

Ergesh Zhusubaliev/Afp
image
Ergesh Zhusubaliev/Afp

Ruski predsjednik trebao bi tijekom dana razgovarati sa svojim kirgistanskim kolegom Sadirom Japarovim i sudjelovati u petak na samitu čelnika Zajednice neovisnih država, koja okuplja više bivših sovjetskih republika.

"Na poziv kirgistanskog predsjednika Sadira Japarova 12. listopada predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin službeno će doći u posjet zemlji", objavila je ranije kirgistanska predsjednička administracija na svojoj web stranici.

image
Ergesh Zhusubaliev/Afp
image
Ergesh Zhusubaliev/Afp

Putin je u svibnju na razgovorima s Japarovim prihvatio poziv za posjet Kirgistanu.

Ruski čelnik trebao bi drugi tjedan otputovati u Kinu na treći forum inicijative Pojas i put u Pekingu. Ni Kirgistan niti Kina nisu članice ICC-a.

Moskva niječe optužbe ICC-a, a Kremlj je rekao da je nalog dokaz neprijateljstva zapada prema Rusiji, zbog čega je pokrenut kazneni postupak protiv tužitelja ICC-a i sudaca koji su izdali nalog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 19:02