TOPLINSKI VAL

Nesnosne vrućine zahvatile zemlju u kojoj Hrvati rado ljetuju, temperature prže i do + 44, meteorolozi: ‘Ovo će potrajati!‘

Potrošnja električne energije u četvrtak je dosegnula gornju granicu kapaciteta zbog intenzivnog korištenja klima uređaja

Nissi plaža na Cipru

 Robert John/alamy/profimedia/Robert John/alamy/profimedia

Toplinski val, koji je prije nekoliko dana zahvatio Cipar, donio je dnevne temperature više od 40 Celzijevih stupnjeva, a u petak se, kako je najavila ciparska meteorološka služba, očekuje da u području Nikozije i okolnoj regiji dosegnu i 44 Celzijeva stupnja.

Toplinski val je počeo u ponedjeljak, a prognostičari kažu da će se nastaviti i sljedeći tjedan. Čak i noću termometri pokazuju vrijednosti tek nešto niže od 30 Celzijevih stupnjeva.

Liječnici upozoravaju da su tako visoke noćne temperature opasne jer ljudima onemogućuju kvalitetan san, a to znači da se zbog nesnosnih temperatura organizam ne uspijeva oporaviti od vrućine.

"Sparno je i vruće", komentirao je u petak ujutro jedan turist u programu ciparske televizije.

Ministarstvo rada naredilo je da se tijekom dana prekinu svi radovi na otvorenom. Potrošnja električne energije u četvrtak je dosegnula gornju granicu kapaciteta zbog intenzivnog korištenja klima uređaja, rekli su iz tvrtke za opskrbu električnom energijom. Stoga je na mrežu ponovno priključena elektrana koja je dosad bila u održavanju.

Zbog nesnosnih temperatura već u četvrtak škole su bile primorane prekinuti nastavu.

Ministarstvo zdravstva svima je, a posebno turistima, savjetovalo odijevanje lagane i prozračne odjeće svijetlih boja, konzumiranje puno vode i boravak u hladu.

Liječnici opetovano savjetuju da se ne konzumira alkohol ni teška i masna hrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 10:51