KRATAK FITILJ

Nepoznata strana Joea Bidena: ‘Odj*** odavde i nemoj me više zaje****!‘

Suradnici su usavršili, tzv. ‘Bidenov jezik‘, vještinu s kojom se može osjetno bezbolnije opstati u njegovoj administraciji

Joe Biden

 Profimedia/

- Pa kako to ne znaš? Odj**i odavde i nemoj me više zaje*****i – često se čuje na hodnicima koji okružuju Ovalni ured, a izvor te galame navodno je ni više ni manje nego vremešni predsjednik Joe Biden kojeg javnost poznaje kao dobroćudnog i pomalo izgubljenog, ali uvijek nasmijanog djedicu.

Međutim, ako je suditi po svjedočanstvima njegovih najbližih suradnika, 46. američki predsjednik nerijetko „podigne ton” te je dosta tanak sa živcima, zbog čega se njegovi suradnici sve rjeđe s njim žele nalaziti jedan na jedan; osobito onda kada mu trebaju priopćiti neke neugodne vijesti. Štoviše, portal Axios piše da se Zapadnim krilom proširila praksa da se predsjedniku na brifinge odlazi u paru, kako bi drugi kolega poslužio kao „plava kaciga”.

Biden, navodno, ne štedi nikoga, a ponajmanje svoje najbliže suradnike.

- Uopće nije upitno da je Bidenov bijes legendaran. Možda se ne može usporediti s onim Billa Clintona, ali je definitivno vrlo blizu – rekao je Chris Whipple, autor knjige „Bitka života: Pogled u Bidenovu Bijelu kuću”, koji je imao prilike razgovarati s bivšim suradnicima trenutnoga predsjednika.

- Znat ću da smo dovoljno bliski i da u mene imate povjerenja u onome trenutku kad se ne budete libili na mene podignuti glas – navodno je Bidenu rekla Jen Psaki, njegova prva glasnogovornica, nakon čega su joj kolege u šali prišapnuli „da se ne brine, jer neće dugo čekati da se to dogodi”.

- Ako Biden ne počne urlati na vas na samome početku suradnje, slobodno to interpretirajte kao nedostatak njegovog poštovanja prema vama – tvrde dobro upućeni izvori iz Bijele kuće, koji napominju kako predsjednik gotovo nikada nema iracionalne tantrume, već da su njegovi ispadi gotovo isključivo vezani uz perfekcionizam po pitanju pristupanja određenim društvenim problemima.

Biden od svojih zaposlenika uvijek očekuje da budu maksimalno pripremljeni i ne tolerira ako im postavi neko dodatno pitanje na koje oni nemaju spreman odgovor.

- On je vrlo iskusan javni službenik koji ne želi donositi sud o nekom kompleksnom društvenom problemu bez da su mu predstavljene sve činjenice temeljem kojih može donijeti najbolju odluku – objašnjava Ted Kaufman, Bidenov bivši šef osoblja koji mu je služio tijekom mandata u Senatu.

Kaufman, ali i nekolicina Bidenovih bliskih suradnika, tvrde da unatoč tome što predsjednik „ima ćud”, svejedno je jedan od najdarežljivijih, vrlo suosjećajnijih i toplih državnika koji se prema svojim zaposlenicima ophodi kao prema članovima najbliže familije, zbog čega mu suradnici nerijetko odano služe desetljećima. Oni su tijekom svoje bogate javne službe usavršili, tzv. „Bidenov jezik”, vještinu s kojom se može osjetno bezbolnije opstati u njegovoj administraciji. To podrazumijeva sjajnu interpretaciju predsjednikovih raspoloženja, filtriranje bitnih informacija te predviđanje dodatnih pitanja koja će zatražiti tijekom brifinga.

Zanimljivo, nekolicina Bidenovih suradnika drži da bi predsjednik, zapravo, popravio svoj rejting da mu se u javnosti češće omakne koja psovka ili urlik na podređene, jer mu Amerikanci trenutno najviše zamjeraju gafove zbog kojih djeluje kao da se gubi. Grubljim bi pristupom, tvrde, pokazao moć i elan za kojeg sve veći broj birača smatra da mu nedostaje.

Da to ne bi bio jedini primjer Bidenovog „popuštanja kočnica” valja podsjetiti i na gaf iz siječnja 2022., kada je predsjednik Petera Doocyja, novinara Fox Newsa, ne znajući da mu je mikrofon ostao uključen nazvao „glupim ku*****m sinom”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 07:10