NOVI DETALJ

NEPOZNATA ISTINA O AFERI WATERGATE Otkriveno na čiji je nagovor Richard Nixon podnio ostavku

 Getty Images

Bivši američki predsjednik George W. Bush u svojoj je knjizi, koja bi se ovih dana trebala naći u prodaji, otkrio dosad nepoznatu ulogu njegova oca, također bivšeg predsjednika SAD-a, u političkoj aferi svih afera - Watergateu.

George Bush stariji je, tvrdi njegov sin, odigrao pivotalni potez u cijeloj aferi šaljući 7. kolovoza 1974. godine tadašnjem šefu države Richardu Nixonu privatno pismo u kojem ga je tražio da podnese ostavku. U to je vrijeme Bush stariji bio na čelu Republikanske nacionalne komisije, odnosno de facto predsjednik Republikanske stranke.

Nixon je dan kasnije uistinu izašao pred kamere i objavio da se povlači s predsjedničke dužnosti, a Bush stariji nikada nije javno govorio o pismu koje mu je poslao.

George W. Bush ovu je anegdotu ispričao u knjizi '41, portret moga oca', koje se prije puštanja u prodaju domogao utjecajni desničarski portal Drudge Report te je objavio nekoliko isječaka. U naslovu knjige brojka 41 aludira na činjenicu da je Bush stariji bio 41. po redu američki predsjednik.

'Stvar koja je prevršila mjeru dogodila se 5. kolovoza 1974. Vrhovni je sud odlučio da Bijela kuća mora predati sve snimke Leonu Jaworskom, novom posebnom tužitelju u slučaju Watergate i tatinom prijatelju s kojim se zna iz Houstona. Snimke su otkrile da je Nixon razgovarao s jednim od svojih suradnika o miniranju FBI-jeve istrage o provali u Watergate. To je bio dokaz da je znao za zavjeru i da je lagao cijeloj državi. Nakon tog otkrića tata više nije imao povjerenja u Nixona', napisao je George W. Bush u poglavlju 'Diplomacija'.

'Unatoč dubokom razočaranju, moj je otac odbio osuditi Nixona javno. Iako je time kratkoročno mogao profitirati, tata nije vidio mnogo smisla u tome pa je svoje mišljenje izrazio privatno, u pismu koje je predsjedniku poslao 7. kolovoza', navodi Bush mlađi tvrdeći da je njegov otac jedini stranački čelnik u povijesti Amerike koji je predsjedniku uputio takvo pismo.

'Sada sam čvrsto uvjeren da bi ostavka bila najbolja za ovu državu, najbolja za ovog predsjednika. Vjerujem da isti stav ima većina republikanskih vođa diljem zemlje. Ovo pišem teška srca zbog zahvalnosti koju ću uvijek imati prema vama. Napustite li funkciju, u povijest će na primjeren način ući vaša postignuća s trajnim poštovanjem', stajalo je u pismu, kako ga citira Bush mlađi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 14:19