DOJADILA IM SPORENJA O VISINI MT. EVERESTA

Nepal naredio mjerenje točne visine najvišeg vrha na svijetu Mt. Everesta

Uz 8848 metara zasad je visina vrha procijenjena na 8844 i na 8850 metara ali to sve može biti krivo

KATMANDU - Nepalske vlasti naredile su novo dvogodišnje mjerenje visine Mount Everesta, kako bi se preciznim utvrđivanjem najvišeg planinskog vrhunca na planetu Zemlji okončalo rasprave s Kinom, te provjerilo nove procjene američkog National Geographica.

Službena procjena te visine je 8848 metara, ali Kinezi traže da se umjesto visine (“vječnog”) snijega i leda mjeri visinu stijene, a ta je razlika oko četiri metra. Te dvije zemlje najpozvanije su o tome suditi jer najviši svjetski planinski lanac prolazi njihovim teritorijem (sam vrh je u Nepalu), a dijelovi Himalaja zahvaćaju i Indiju, Pakistan, Afganistan, Burmu i Butan.

Dvogodišnji postupak

Prošle godine Katmandu i Peking su se suglasili da će visinom Mt. Everesta smatrati 8848 metara, ali glasnogovornik nepalske vlade Gopal Giri požalio se agenciji France-Presse kako se kineski dužnosnici i nakon toga često vraćaju pozivanju na visinu stijene.

Nepalu tih nekoliko metara razlike nije nebitno jer je Mt. Everest toj zemlji glavna znamenitost i nije zgodno da se ni u 21. stoljeću ne zna njegova točna visina. Otkad su Edmund Hillary i šerpa Tenzing Norgay 1953. “osvojili” taj vrh, na njega su se uspjele popeti još tisuće ljudi, ali prijepori oko točne visine traju gotovo cijelo stoljeće dulje od toga, još od 1856. kada je bio napravljen prvi izračun.

Indijska mjerenja 1955. godine utvrdila su 8848 metara visine, što je i danas dominantna procjena. Nepalske vlasti navode da sada raspolažu tehnologijom i sredstvima te žele po prvi put same odrediti tu visinu.

Mjerne postaje bit će postavljene na tri različite točke uz pomoć globalnog pozicionirajućeg sustava (GPS), a cijeli postupak trebao bi trajati dvije godine.

Tektonske ploče

Geolozi upozoravaju da bi sve dosadašnje procjene mogle biti pogrešne bar za koji metar. To se objašnjava pretpostavljenim “rastom” toga planinskog područja, koje polagano postaje sve više s obzirom da dugotrajno pomicanje kontinentalnih ploča “gura” Indiju “ispod” Nepala i Kine.

Američki tim je GPS-om 1999. izračunao 8850 metara kao točnu visinu Everesta, koju već koristi i National Geographic, ali Nepal se zasad još drži stare procjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 18:10