AUSTRIJA

Neonacističkom reperu Mr. Bondu prijeti 20 godina zatvora zbog poticanja na mržnju i negiranja holokausta

Ubojica iz Hallea, napadač na sinagogu u tom gradu koji je ubio dvoje i ranio još dvoje ljudi, puštao si je Mr. Bonda na putu do sinagoge

Ilustrativna fotografija

 Bodo Marks/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Austrija je zatvorila neonacističkog repera Mr. Bonda: nedavno je podignuta optužnica, prijeti mu 20 godina zatvora, zbog pozivanja na nasilje, negiranja holokausta. Philip H. (36) uhićen je 20. siječnja 2021. u svom rodnom mjestu Paternionu kod Villacha.

"Moonman, daj mi pištolj. Pobrinut ću se da židovske obitelji pobjegnu", pjeva Mr. Bond na jednom od svojih "mixtapea". Od 2016. stvara neonaci pjesme. Fantaziranje o nasilju, vicevi o holokaustu i poticanje na mržnju godinama su obilježavali rad ovog muzičara, prenosi bečki Der Standard.

U prepjevu "Ayo Technology" 50 Centa, Mr. Bond repa aludirajući na holokaust: "Ne vjerujem da smo to učinili. Ali ovaj put ćemo stvarno izbrisati sve semitsko." Preradio je pjesmu Bonnie Tyler "Holding Out For A Hero", i posvetio je ubojici iz Christchurcha Brentonu Tarrantu koji je ubio 51 osobu i ranio 40 drugih u dvije novozelandske džamije 2019. godine. Njegova se verzija zove "Holding Out For A Tarrant".

Prije uhićenja, Philip H. najpoznatiji je bio po tome što je ubojica iz Hallea, napadač na sinagogu u tom njemačkom gradu koji je ubio dvoje i ranio još dvoje ljudi, vozeći se u autu do sinagoge puštao pjesme Mr. Bonda. Reper je u pritvoru već godinu dana.

Bečko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv muzičara prema Ustavnom zakonu iz 1947. kojim se zabranjuju neonacistički ispadi poput negiranja holokausta i umanjivanja nacističkih zločina. Odvjetnik je podnio žalbu. Maksimalna kazna je 20 godina zatvora.

Bečki list piše da je Philip H. živio povučeno u Paternionu, radio za neko osiguravajuće društvo. Nije se puno družio s ljudima, niti s drugima iz austrijske muzičke scene, ali je bio povezan i u stalnom kontaktu s istomišljenicima iz različitih zemalja.

Među ostalim, Mr. Bond je obradio Eminemovu "Cleaning Out My Closet" s američkim glazbenikom Morrakiuom, poznatim u rasističkim grupama na društvenim mrežama. U svojim pjesmama poziva na ubojstvo Židova, jedna mu se zove "Hitler nije učinio ništa loše".

U Njemačkoj su pjesme kakve pjeva Mr. Bond zabranjene. Dosad su zabranjena dva desničarska rock benda, Landser i Race War. Prema sudskim presudama, označeni su kao kriminalne organizacije, i ne smiju izvoditi ili objavljivati glazbu. Međutim, njihove pjesme se još uvijek mogu pronaći na SoundCloudu, objavio je portal BelltowerNews. Na streaming servisu sa sjedištem u Berlinu pronašli su brojne pjesme sa stihovima protiv migranata i Židova, koji veličaju nacionalsocijalizam i desničarske teroriste. Objavljuju ih korisnici sa svastikama na profilnim fotografijama, koji sebe nazivaju po Rudolfu Hessu i drugim nacistima.

Tri člana Landsera osuđena su za "stvaranje zločinačke organizacije" pred sudom u Berlinu u prosincu 2003. Dva člana osuđena su na dvije godine zatvora, za negiranje nacizma i širenja rasne mržnje, dok je vođa zatvora Michael "Lunikoff" Regener osuđen na najmanje tri godine zatvora. To je prva rock grupa zabranjena zbog desničarskog ekstremizma, čiji su članovi zatvoreni. Zabranjeni album "Republik der Rascals" ima pjesmu "Afrika-Lied" s refrenom "Afrika za majmune, Europa za bijelce, stavite majmune u WC i isperite ih kao govno." Zatim je zabranjena grupa Race War, a njezini članovi dobili su 2006. uvjetne kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:18