MISIJA NOVOG PAPE

'NEMOJMO SE PREPUSTITI PESIMIZMU, TOJ GORČINI KOJU VRAG SVAKOG DANA STAVLJA PRED NAS!' Papa čelnicima Crkve

 AFP

VATIKAN - Papa Franjo pozvao je u petak čelnike Rimokatoličke crkve, pogođene skandalima i krizom, da se nikada ne predaju pesimizmu i gorčini nego da se drže svoje istinske misije.

"Nemojmo se prepuštati pesimizmu, toj gorčini koju vrag svakoga dana stavlja pred nas", rekao je Papa kardinalima okupljenima u Sikstinskoj kapeli.

Otkako je izabran u srijedu navečer kao prvi papa koji nije iz Europe u gotovo 1300 godina, Franjo izlaže jasan moralni put za 1,2 milijarde pripadnika Crkve, koju su pogodili skandali, intrige i podjele.

Njegovi početni potezi ukazuju na to da će on donijeti novi stil u pontifikat te da će favorizirati poniznost i jednostavnost nad raskoši i veličinom.

U Sikstinskoj kapeli, na istome mjestu gdje je izabran, Papa je govorio kardinalima na talijanskom jeziku. Imao je pripremljeni tekst, ali je dodavao svoje komentare koji su već postali prepoznatljivo obilježje njegova stila.

On je rekao kardinalima da je uloga starijih ljudi u Crkvi prenositi optimizam i nadu mlađim generacijama koje traže duhovno vodstvo u modernom svijetu prepunom iskušenja.

"Mi smo u visokim godinama. Starost znači mudrost", kazao je on. "Kao dobro vino koje postaje bolje s godinama, prenesimo mladim ljudima mudrost života."

Tijekom susreta Papa je nakratko posrnuo dok je silazio stepenicama kako bi pozdravio Angela Sodana, dekana kardinala, ali je brzo vratio ravnotežu.

Nakon svog obraćanja papa Franjo je veselo pozdravio svakog od oko 150 kardinala u prostoriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 06:21