VISOKA NAPETOST

Nekad bliske države danas se gledaju kroz nišan: ‘Mi nismo isti narod. Mi smo dva naroda i točka‘

Moskvu boli sadašnje stanje u odnosima s Kijevom, jer bez Ukrajine Rusija ne može zadovoljiti svoje potrebe da bude imperij
Vladimir Putin 
 Sergei BOBYLYOV/Sputnik/AFP

Malo malo pa zaiskri između Kijeva i Moskve. Tako je ruski predsjednik Vladimir Putin na svom tradicionalnom višesatnom druženju s novinarima i narodom, "Na izravnoj vezi", ponovno uzburkao strasti u odnosima dviju nekad vrlo bliskih država i naroda, koji se danas gledaju kroz nišan. Naime, ruski predsjednik je rekao kako su po njemu "Rusi i Ukrajinci zapravo jedan nedjeljiv narod".

Nije trebalo čekati dugo da mu odgovori ukrajinski kolega Volodimir Zelenski koji je izjavio kako "ta dva naroda jesu bliski i imaju puno zajedničkoga - povijest, sjećanje, mnoge miješane brakove i zajedničku pobjedu nad zlom fašizma", ali da su to dva različita naroda koji imaju "svaki svoj put". Osim toga, po hitnom postupku, ukrajinski parlament Vrhovna Rada u prvom je čitanju prihvatio Zakon o autohtonim narodima Ukrajine, među koje nisu ubrojeni Rusi, što je izazvalo burnu reakciju Moskve.

Ukrajinci kažu da se Zakon odnosi samo na one narode koji žive u Ukrajini (Ruse smatraju nacionalnom manjinom), a nemaju "matičnu zemlju", poput krimskih Tatara ili Rusina, a zapravo je taj Zakon prethodnica Zakona o "okupiranom Krimu" (podsjetimo da je Rusija prvo okupirala, a potom i anektirala taj poluotok u ožujku 2014 godine). Na to je reagirala prvo ruska Duma koja je u svojoj deklaraciji navela kako se tim zakonom želi "unijeti raskol između ukrajinskog, ruskog i ostalih autohtonih naroda u Ukrajini", a potom ga je Vladimir Putin, u intervjuu ruskoj tv postaji Rossija 1, usporedio sa zakonima Trećeg Reicha te naveo da su njime etnički Rusi diskriminirani te da će, kako kaže, "milijuni Rusa morati napustiti Ukrajinu ili se ukrajinizirati".

Te svoje riječi dopunio je u "Izravnoj vezi" rekavši kako "vanjski faktori još od srednjeg vijeka nastoje razmrviti i razjediniti ruski narod, a onda su još boljševici tome dali svoj "obol" i počeli razbijati jedinstvenu rusku naciju". Prema Putinu postojali su "velikorosi, malorosi i bjelorosi", koji su zapravo bili tri kraka jedinstvenog ruskog naroda.

Na to se opet javio ukrajinski predsjednik Zelenski koji je izjavio kako na tu temu konačno treba staviti točku.

image
Volodimir Zelenski
Sergei SUPINSKY/AFP

- Mi nismo isti narod. Mi smo dva naroda i točka - poručio je Volodimir Zelenski Putinu. Ukrajina je bolna teme Kremlja, a kako kaže ruski analitičar Konstantin Eggert - "Jedino je tema Ukrajine nešto o čemu Putin može govoriti beskonačno i rado". To je nešto što sadašnju kremaljsku elitu itekako boli. Podsjetimo da je nedavno Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, govorio da se Ukrajinci "igraju sa svojom državnošću", ako pokušaju, kako kaže, silom pripojiti odmetnute istočne proruske pokrajine Donjeck i Lugansk.

Naime, kako nam je rekao ukrajinski politolog Vadim Trjuhan - Moskvu boli sadašnje stanje u odnosima s Kijevom, jer bez Ukrajine, odnosno bez političko-vojne kontrole nad Kijevom, Rusija ne može zadovoljiti svoje potrebe da bude imperij, odnosno velika sila i jak igrač na međunarodnoj sceni. Ukrajina Rusiji daje tu potrebnu političku veličinu, a sad bez nje osjeća se okljaštreno i kastrirano. Naime, Ukrajina i Bjelorusija daju Rusiji osjećaj veličine i značaja, a igraju i ulogu potrebne zaštitne tampon zone prema "neprijateljskom" Zapadu.

Zato Moskva podržava i održava bjeloruskog autoritarnog vođu Aleksandra Lukašenka na vlasti, pa čak ima kuvertirani potez "ujedinjenja s tom zemljom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 13:58