IMAO 14 GODINA

NEDUŽNOG GA POGUBILI Bio je najmlađi osuđenik na smrt u SAD-u, sud je 70 godina poslije odlučio: 'Nije bio kriv'

Pravda je doista spora u slučaju 14-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Stinneyja, koji je prije 70 godina osuđen i smaknut na električnoj stolici zbog ubojstva dviju bjelkinja.

Postao je najmlađa osoba pogubljena na električnoj stolici.

Sutkinja Carmen Mullins u utorak je oslobodila krivnje nedužnog dječaka iz ruralnog dijela Južne Karoline osuđenog da je nasmrt premlatio Mary Emmu Thames (7) i Betty June Binnicker (11) u segregiranom gradiću Alcolu. Djevojčice su otišle u vožnju biciklom nakon čega im se izgubio svaki trag. Bilo je to davne 1944.

Njihova tijela su pronađena u jarku u crnačkom dijelu grada. Obje su ubijene metalnim šiljkom.

Nije bilo svjedoka niti fizičkih dokaza. Dječaku su tijekom suđenja kršena ustavna prava. Nije imao vjerodostojnu obranu, a njegovo priznanje, koje postoji u dvije verzije, čini se da je bilo iznuđeno, rekla je sutkinja Mullins.

Dječakove sestre i brat svjedočili su ove godine na raspravnom vijeću na kojemu se ponovno razmatrala presuda.

- Odveli su mi brata zauvijek, a moja majka se nikada poslije toga nije nasmijala. Voljela bih da njegovo ime bude oslobođeno krivnje, rekla je Amie Ruffner (78).

Obitelji ubijenih djevojčica protivile su se ovakvoj odluci pojašnjavajući da je ostalo vrlo malo materijalnih dokaza s prvoga suđenja te da je nemoguće utvrditi što se točno dogodilo prije nekoliko desetljeća u sudnici.

Davne 1944. suđenje je trajalo samo tri sata. U poroti su sjedili isključivo bijelci i to muškarci, a trebalo im je samo 10 minuta da osude Stinneyja. Tri mjeseca kasnije poslali su ga na električnu stolicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 10:29