PADA UTVRDA?

Nedjelja je za Njemačku i Olafa Scholza biti ili ne biti: Dođe li do najgoreg scenarija, Europu čeka novi politički potres!

Čeka ga sudbina Joea Bidena?

Berlin, panorama

 Imago/imago Stock&people/profimedia/Imago/imago Stock&people/profimedia

Njemački kancelar Olaf Scholz ovog će vikenda prisustvovati Općoj skupštini UN-a u New Yorku, dok će se na regionalnim izborima u Njemačkoj odlučivati o njegovoj političkoj budućnosti.

Još jedan poraz od krajnje desnice gotovo će sigurno značiti kraj pa bi Scholz tako, piše Politico, mogao ići stopama američkog predsjednika Joea Bidena, kojeg je stranka gurnula u stranu i dovela kandidata koji može izbjeći masakr na nacionalnim izborima iduće godine.

Scholzova SPD u anketama tijesno zaostaje za krajnje desnom AfD uoči izbora koji će se u nedjelju održati u Brandenburgu. Ako SPD izgubi svoju tradicionalnu utvrdu, bit će to posljednji u nizu izbornih neuspjeha nakon izbora za Europski parlament. 1. rujna je krajnja desnica postigla svoj najveći uspjeh od Drugog svjetskog rata, osvojivši pokrajinu Thüringen i završivši na drugom mjestu u Saskoj. Scholzov SPD je tako slomljen je u oba slučaja.

Još se ne zna hoće li se SPD odlučiti za prijevremene izbore ili za postavljanje popularnijeg ministra obrane Borisa Pistoriusa na glavno mjesto uoči nacionalnih izbora 2025.

Ako stranka u nedjelju izgubi u Brandenburgu, neće moći ignorirati takav gubitak, a rezultat će se moći smatrati širim referendumom o Scholzu u vrijeme straha zbog migracija i izazova u ekonomiji.

Loša izvedba SPD-a u saveznoj vladi potkopava i izglede na regionalnim izborima. Pokrajinski čelnici stranke su u strahu zbog nastupa SPD-ovih političara na nacionalnoj razini.

- Puno bismo dobili kada neki ljudi više ne bi sudjelovali u talk-showovima, rekla je Katrin Lange, odvrnuvši se na istupe Saskie Esken. Nazvala ih je ‘nepodnošljivima‘.

Ako bi SPD u nedjelju ipak pobijedio, to će se smatrati uspjehom regionalnog premijera Woidkea koji je kampanju vodio izričito bez kancelara. Ako pak AfD pobijedi, svi će kriviti Scholza, piše Politico.

Nekoliko vodećih osoba u stranci je reklo za Politico da bi poraz u Brandenburgu mogao dovesti do raspada vladajuće koalicije. Alternativa bi mogao biti ministar obrane Pistorius, koji je u koalicijskoj vladi najpopularniji političar, a i daleko najpopularniji socijaldemokrat.

On je do sada poricao bilo kakav interes za to da zasjedne na Scholzovo mjesto, no činjenica je da, iako je dio konzervativnog krila stranke, on ima potporu i stranačkih ljevičara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:19