POLJSKI PREMIJER

‘Neće nama EU nametati nikakve kvote. Nećemo primiti niti jednog migranta i ništa nećemo plaćati‘

Njegova izjava stiže nakon što su države članice usvojile deset zakonodavnih akata koji su dio Pakta EU-a o azilu i migraciji

Poljski premijer Donald Tusk

 Janek Skarzynski/Afp

Poljska vlada usprotivila se novom zakonu Europske unije o azilantima čiji je cilj poboljšati raspodjelu migranata između 27 zemalja članica.

Poljski premijer Donald Tusk je nakon sastanka svoje vlade rekao da Varšava neće dopustiti nametanje kvota od strane Bruxellesa.

‘Poljska će biti korisnica migracijskog pakta. Nećemo ništa plaćati, nećemo morati primati nikakve migrante iz drugih zemalja. EU nam neće nametati nikakve migrantske kvote‘, rekao je Tusk.

Njegova izjava stiže nakon što su države članice u utorak usvojile deset zakonodavnih akata koji su dio Pakta EU-a o azilu i migraciji.

‘Pakt o azilu i migraciji osigurat će pravedniji i snažniji migracijski sustav koji čini konkretnu razliku na terenu‘, rekla je Nicole de Moor, belgijska državna tajnica za azil i migracije. ‘Ova nova pravila učinit će europski sustav azila učinkovitijim i povećati solidarnost među državama članicama‘, dodala je.

Pakt bi trebao stupiti na snagu 2026. godine

No ‌Poljska i Mađarska protive se sporazumu i glasale su protiv svih mjera. Češka i Slovačka bile su suzdržane, no paket mjera je svejedno prošao podrškom ostalih članica.

Zagovornici zakona kažu da je njegov cilj skraćivanje vremena potrebnih za sigurnosne i azilske postupke na vanjskim granicama EU-a i povećanje stope povratka kako bi se smanjila neželjena imigracija s Bliskog istoka i Afrike.

‘EU će nastaviti blisku suradnju s trećim zemljama kako bi se uhvatila u koštac s temeljnim uzrocima neregularnih migracija. Samo zajednički možemo pronaći odgovore na globalni migracijski izazov‘, rekla je De Moor.

Tusk najavio da Poljska počinje s podizanjem utvrda na istočnoj granici

Podsjetimo, Tusk je u subotu rekao da Poljska počinje raditi na daljnjem jačanju cijele istočne granice, u trenutku dok se zemlja suočava s, kako je kazao, sve snažnijim ‘hibridnim ratom‘ zbog ilegalnih migranata iz Bjelorusije.

Tusk nije iznio pojedinosti o planiranim aktivnostima ni o sredstvima koja će za njih biti izdvojena, no rekao je da, kada je posrijedi sigurnost Poljske, ‘neće biti limita‘.

‘Poljsko-bjeloruska granica jedinstveno je mjesto zbog pritiska ilegalnih migranata. Zapravo, imamo posla s rastućim hibridnim ratom", rekao je premijer obilazeći granicu gdje se sastao s vojnicima i graničarima. "Želim da ovdje ne bude nikakvih dvojbi - zemlja koja prema Poljskoj iskazuje sve agresivnije namjere, poput Bjelorusije, suorganizator je ovakve prakse na poljskoj granici.‘

Prethodna poljska vlada i Europska unija optužile su godine 2021. Bjelorusiju da orkestrira protok migranata kako bi izvršila pritisak na EU zbog sankcija koje je europska institucija uvela Minsku, no Bjelorusija je odbacila te optužbe.

Od tada se nastavljaju pokušaji prelaska granice, a brojke variraju ovisno o vremenu. Poljski graničari kažu da trenutačno dnevno evidentiraju oko 300 pokušaja ilegalnih prijelaza granice. Napeti odnosi između susjednih zemalja dodatno su se pogoršali nakon invazije bjeloruske saveznice Rusije na Ukrajinu.

Prošla je bjeloruska vlada podigla ogradu na poljsko-bjeloruskoj granici, dugačku više od 180 km i visoku pet i pol metara, nastojeći se na taj način zaštititi od ilegalnih migranata. Nakon toga je postavljen sustav kamera i senzora koji nadziru granicu.

Tusk je rekao da će se nove utvrde postaviti duž ‘cijele istočne granice‘, no nije iznio pojedinosti.

‘To nije samo unutarnja granica Poljske, već i granica EU-a. Stoga ne sumnjam da će cijela Europa morati uložiti u vlastitu sigurnost ulaganjem u istočnu granicu Poljske i u sigurnost naše zajedničke granice‘, rekao je Tusk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 22:58