SKANDAL U SRBIJI

‘Ne volim te Alija...‘ Djeca kraj škole slavila uz pjesme o ratnim zločinima u BiH, s učiteljicom u vlakiću

Na stihove u kojima se nabrajaju gradovi gdje su počinjeni ratni zločini, učiteljica je i sama počela plesati

Djeca u Novom Sadu slave uz pjesme o ratnim zločinima u BiH

 Screenshot Nova.rs

Na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole "Vasa Stajić" u Novome Sadu djeci je puštana pjesma "Ne volim te Alija, zato što si Balija" u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima, prenijeli su u četvrtak vojvođanski mediji.

Kako navodi portal "Nova.rs" koji je imao uvid u video snimku, djeca od desetak godina plešu uz stihove kojima se veličaju ratni zločini u Bosni i Hercegovini, slave topovi "bestrzajci" i sve to u "vlakiću" koji predvodi učiteljica.

Na snimci iz svečane dvorane škole vidi se kako uz prve taktove pjesme Baje Malog Knindže "Oj, Alija odnijela te voda …", djeca počinju plesati, a potom im se pridružuje učiteljica koja ih poziva u "vlakić", prenosi taj portal.

Na stihove u kojima se nabrajaju gradovi gdje su počinjeni ratni zločini, učiteljica i sama počinje plesati, predvodeći razigrane desetogodišnjake.

"Djeca su se tako veselila uz stihove u kojima se slavi zločin nad tisućama Prijedorčana koji su ubijeni, nestali ili završili u logorima, podsjećaju na 'pobjedu' u Kozarcu koji je bukvalno sravnjen sa zemljom i veliča sudbina Višegrada, u kome su Bošnjaci spaljivani u živim lomačama", objavila je "Nova.rs".

Ravnateljica škole Zorica Đurić, koja je za cijeli događaj saznala od toga portala, rekla je da je u pitanju nesmotren incident i da nitko od nazočnih učitelja nikada nije ni čuo sporne stihove, a kamoli ih puštao djeci.

Dodala je da je pjesma puštena bez ičije suglasnosti, te da nitko iz kolektiva OŠ "Vasa Stajić" ne podržava govor mržnje prema bilo kome.

Novosadski portal "021.rs" objavio je da je muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić najoštrije osudio puštanje sporne pjesme na školskoj priredbi.

"Novi Sad je prepoznatljiv po toleranciji i zgrožen sam da jedna učiteljica dopusti takav propust. I umjesto da odmah reagira ona se još pridružuje veselju uz takvu pjesmu. Kakvu poruku nam šalje takav prosvjetni radnik, trebamo li strahovati za našu djecu kada ih šaljemo u školu" naveo je među ostalim Ziljkić.

Incident u školi i postupak učiteljice osudili su Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratska stranka i nekoliko vojvođanskih nevladinih organizacija.

Autor pjesme "Ne volim te Alija, zato što si Balija" Baja Mali Knindža srbijanski je pjevač poznat po veličanju paravojnih formacija takozvane Republike Srpske Krajine u okupiranim dijelovima Hrvatske tijekom ratnih devedesetih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 04:09