POVIJESNI SUMMIT U WALESU

NATO USVOJIO AKCIJSKI PLAN Udarne postrojbe bit će u najkraćem roku sposobne za djelovanje

Glavni tajnik NATO-a rekao je kako će summit učvrstiti veze sa zemljama koje nisu članice NATO-a
 AFP

NOVO 14:47 - Čelnici zemalja članica NATO-a usvojili su na summitu u Walesu Akcijski plan o pripravnosti (RAP), koji predviđa uspostavu snaga za brzo djelovanje koje se mogu vrlo brzo rasporediti na teritoriju zemalja članica u slučaju da im je ugrožena sigurnost.

"Taj plan predviđa usklađenije obavještajno djelovanje, borbu protiv kibernetičkih napada i suradnju oružanih snaga", izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je predvodio hrvatsko izaslanstvo na summitu NATO-a u Newportu, u Walesu.

ANDY RAIN
US President Barack Obama and Britain's Prime Minister David Cameron (R) attend a meeting on the second day of the NATO 2014 Summit at the Celtic Manor Resort in Newport, South Wales, on September 5, 2014. NATO leaders are expected to announce a raft of fresh sanctions against Russia on Friday over its actions in Ukraine, although hopes remain that a ceasefire can be forged at peace talks in Minsk on the same day. AFP PHOTO / ANDY RAIN / POOL

Predsjednik Josipović je dodao da je u okviru toga bilo riječi da se novi "sigurnosni aranžmani na odgovarajući način i financiraju".

"U okviru toga naša je vlada već izjavila da je odlučila kako neće smanjivati sredstva za obranu. Cilj je dostići da se do 2020. godine za obranu izdvaja dva posto BDP-a, a od tih sredstava da 20 posto ide za razvoj i novu opremu", rekao je Josipović.

RAP predviđa udarne postrojbe, snage u vrlo visokom stupnju pripravnosti, koje su sposobne rasporediti se u vrlo kratkom roku.

Na summitu je potvrđena politika otvorenih vrata, to jest da će se nastaviti politika proširenja.

PETER MACDIARMID / 2014 Getty Images
NATO and world leaders attend the morning session on the second day of the 2014 NATO Summit in Newport, Wales, on September 5, 2014. British Prime Minister David Cameron has urged NATO allies not to pay ransoms for kidnapped nationals, as leaders of the Western military alliance met Friday to discuss their response to the threat of jihadists in Iraq. AFP PHOTO / PETER MACDIARMID/POOL

"To je nama posebno važno, jer je riječ o članstvu zemalja u regiji, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije", rekao je Josipović.

Josipović je ocijenio da je nazivanje ovoga summita povijesnim opravdano.

"Apsolutno povijesan i važan summit. Došlo je do novog okupljanja, prepoznavanja nekih opasnosti, koje su zaista realne, oko kojih je možda bilo određenog nećkanja i neodlučnosti. Nije riječ samo o Ukrajini, riječ i o tzv. Islamskoj državi, rastućem terorizmu, rastućem kršenju elementarnih ljudskih prava. Razina tih ugroza elementarnih vrijednosti koje kroz NATO štitimo je takva da trebamo reagirati odlučnom porukom", rekao je predsjednik Josipović.

---------------------------------------------------

14:30 NEWPORT - Preletom borbenih zrakoplova Britanije i još osam članica NATO-a počeo je drugi i završni dan sastanka na vrhu Sjevernoatlantskog saveza u Walesu.

Nakon što su odgledali formacije typhoona, miragesa i eurofightersa iznad Celtic Manora, čelnici 28 zemalja povukli su se za stol za kojim će pokušati naći zajednički odgovor na izazove koje im postavljaju Rusija i situacija u Iraku.

Prvi panel razgovora u petak posvećen je odnosima s Rusijom. Kasnije će razgovarati o Islamskoj državi.

SAUL LOEB
NATO attendees hold a meeting on the second day of the NATO 2014 Summit at the Celtic Manor Resort in Newport, South Wales, on September 5, 2014. NATO leaders are expected to announce a raft of fresh sanctions against Russia on Friday over its actions in Ukraine, although hopes remain that a ceasefire can be forged at peace talks in Minsk on the same day. AFP PHOTO / SAUL LOEB

Prvi dan summita završen je radnom večerom za kojom se razgovaralo o prijetnjama Rusije i Islamske države, rekao je jedan dužnosnik NATO-a. "Danas će se čelnici fokusirati na odgovor NATO-a", rekao je.

Kad je u pitanju Rusija, razgovori će se voditi oko novog kruga EU sankcija čija se objava očekuje kasnije u petak i budućem odnosu s Moskvom kroz ponovnu procjenu Temeljnog akta iz 1997. godine, kojim su regulirani odnosi nekadašnjih hladnoratovskih neprijatelja.

Članice NATO-a poput Njemačke, Francuske i Italije voljne su pristati na nove sankcije, ali istodobno smatraju da se dijalog s Moskvom mora nastaviti i da Temeljni akt ne smije biti otkazan. "Ta dvojna strategija je ključ uspjeha", rekla je kancelarka Angela Merkel koja je kazala kako će nove europske sankcije protiv Rusije biti suspendirane ukoliko napadi na Ukrajinu prestanu.

ALAIN JOCARD / AFP
France's President Francois Hollande, talks with Germany's Chancellor Angela Merkel (R), at a meeting on the second day of the NATO 2014 Summit at the Celtic Manor Resort in Newport, South Wales, on September 5, 2014. NATO leaders are expected to announce a raft of fresh sanctions against Russia on Friday over its actions in Ukraine, although hopes remain that a ceasefire can be forged at peace talks in Minsk on the same day. AFP PHOTO/ALAIN JOCARD/POOL

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen kazao je da je ruska agresija na Ukrajinu pretvorila summit transatlantskih čelnika u "jedan od najvažnijih sastanaka na vrhu u povijesti Saveza" te dodao kako će učvrstiti veze sa zemljama koje nisu članice NATO-a, te da će im omogućiti zajedničke vježbe.

- Jordan, Moldavija i Gruzija postat će partneri, a Libiji i Iraku ponudit ćemo dodatnu pomoć - kazao je te dodao kako će razgovore intenzivirati i s Crnom Gorom, a 2017. donijet će odluku o pozivu na članstvo.

Druga tema je Islamska država i njezin teror na području samoproglašenog kalifata u Iraku i Siriji. "Terorističke prijetnje samo još više jačaju našu odlučnosti da branimo naše vrijednosti i da pobijedimo Islamsku državu", izjavio je u petak na početku drugog dana summita u Newportu britanski premijer David Cameron. Dodao je da članice NATO-a jednoglasno osuđuju barbarske postupke Islamske države.

Iako se ne očekuje da će NATO imati neku veću ulogu u Iraku, razgovarat će se o mogućim zračnim udarima na Islamsku državu. Očekuje se da će u zaključcima summita čelnici NATO-a osigurati da pojedine članice i partneri pruže pomoć iračkim vlastima u organizaciji obrane od terorista Islamske države.

Treća današnja tema bit će obaveza izdvajanja dva posto BDP-a za obranu, što trenutačno poštuju samo četiri države članice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 08:08