MANIPULATORICA ILI ŽRTVA?

Nastavlja se suđenje za silovanje koje je podijelilo Njemačku: Hoće li starleta dobiti spor?

 Hannibal Hanschke / REUTERS

Njemačku manekenku i starletu Ginu-Lisu Lohfink dočekala je velika grupa obožavatelja ispred suda u Berlinu gdje je u ponedjeljak stigla na zakazano ročište. Naime, nastavlja se suđenje koje je duboko podijelilo Njemačku.

Lohfink je 2012. godine optužila dvojicu muškaraca identificiranih samo kao Pardis F. i Sebastian C. za silovanje. U tužbi je ustvrdila da su je drogirali, silovali i sve snimili. Video je ubrzo osvanuo na internetu i na nekim dijelovima se jasno vidi da Gina viče ‘stop’ i ‘ne’, piše Spiegel Online.

Međutim, u siječnju ove godine sud je donio presudu prema kojoj nije bilo dovoljno dokaza da se radilo o silovanju, već o seksu na koji su svi troje pristali. Sudac, čiji identitet nije otkriven, rekao je da je njezino ‘ne’ bilo upućeno kameri, odnosno snimanju, a ne samom seksualnom odnosu. Stoga je manekenka osuđena za lažne optužbe zbog čega je morala platiti novčanu kaznu od 27.000 eura.

German model and reality-TV star Gina-Lisa Lohfink (C) arrives at the court in Berlin, Germany, August 8, 2016. REUTERS/Joerg Carstensen/Pool
Joerg Carstensen/Pool / REUTERS

Lohfink nije platila kaznu, već se žalila i krajem lipnja počelo je ponovno iznošenje dokaza, a danas ju je pred sudom podržao niz građana.

Naime, Njemačka je donedavno imala velik problem sa zakonom o silovanju. Već se godinama povlači pitanje izmjene zakona koji je dosad zahtijevao da žrtva mora podnijeti dokaze fizičke borbe i pružanja otpora, dok se verbalno opiranje nije uzimalo u obzir. Iz tog je razloga osuđen tek nevelik broj silovatelja, a zakonske rupe najzornije pokazuje slučaj seksualnog napastvovanja trudnice iz 2012. Sud je oslobodio silovatelja jer se žrtva, koja je rekla da se brinula za sigurnost nerođenog djeteta, nije opirala.

Početkom srpnja Bundestag je jednoglasno prihvatio promjene Zakona o silovanju, te je proširena pravna definicija silovanja i povećana su prava žrtava. Od sada će biti kažnjiv spolni odnos s osobom koja usmeno ili kroz geste jasno daje do znanja da ne pristaje na taj čin.

Slučaj Lohfink je silno podijelio Njemačku, i to ne samo zbog presude. Jedni je opisuju kao beskrupuloznu zavodnicu i egomanijaka željnog pažnje koja je lažno optužila muškarce za silovanje. Drugi smatraju da su to predrasude zbog njezinog eksponiranja u medijima i na društvenima mrežama gdje često objavljuje izazovne fotografije.

German model and reality-TV star Gina-Lisa Lohfink arrives at the court in Berlin, Germany, August 8, 2016. REUTERS/Joerg Carstensen/Pool
Joerg Carstensen/Pool / REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 07:18