NEMILOSRDNI DIKTATOR

NASTAVAK KIM JONG-UNOVE ČISTKE 'Na televiziji su gledali sapunicu? Na strijeljanje s njima!'

 AFP PHOTO / KCNA / AFP PHOTO / KCNA

SEUL - Vlasti u Sjevernoj Koreji ove su godine javno smaknule više od 50 visokih državnih i vojnih dužnosnika, smatra Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje (NIS).

Žrtve pogroma, za koje južnokorejska obavještajna agencija vjeruje kako se nastavljaju, uključuju deset članova Radničke partije koji su strijeljani zbog gledanja tv sapunica, primanja mita i ženskarenja.

Izbjeglice iz Sjeverne Koreje opisuju kako su piratizirane kopije kineskih te južnokorejskih serija i filmova vrlo popularne u Sjevernoj Koreji, piše The Telegraph .

Lako ih je nabaviti na crnom tržištu iako vlasti te zemlje na sve načine žele zaustaviti gledanje takvog programa, svojevrsnog prozora u svijet za siromašno stanovništvo.

Većina strijeljanih dužnosnika imala je veze s Jang Song-thaekom, ujakom Kim Jong-una koji je uhapšen i smaknut u prosincu 2013. zbog podužeg popisa navodnih zločina protiv države.

Nastavak eliminacije Jangovih pristaša govori kako Kim Jong-un uklanja potencijalne izvore opozicije te učvršćuje svoju vladavinu.

Osim egzekucija, NIS u izvještaju podnesenom južnokorejskom parlamentu, navodi i degradaciju 200 artiljerijskih časnika sjevernokorejske vojske zbog loših rezultata postignutih na vojnim vježbama.

Spominje se i pokušaj sjevernokorejskih hakera da pristupe tisućama pametnih telefona u Južnoj Koreji putem virusa skrivenog u video igri, a pretpostavlja se kako će Kim Jong-un i dalje imati zdravstvene probleme uzrokovane prekomjernom težinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 22:26