SVAKODNEVICA IZ PAKLA

Naši susjedi strepe od najcrnjeg scenarija, budi se najgora noćna mora: ‘Razmišljamo o njemu čak i kad spavamo...‘

Stanovnici Pozzuolija dobro su upoznati s mirisom pokvarenih jaja, što je miris sumporovodika koji često dođe sa slanim morskim povjetarcem

Pozzuoli

 Eliano Imperato/Afp/Profimedia/Eliano Imperato/afp/profimedia

Potresi, vječiti smrad sumpora koji nagriza nosnice i konstantni strah od moguće erupcije vulkana - to je svakodnevica šarmantnog obalnog talijanskoga grada Pozzuoli, udaljenog samo 20-ak kilometara od Napulja.

Dok je Vezuv, koji se nalazi jugoistočno od Napulja i poznat je po erupciji koja je uništila Pompeje u prvom stoljeću nove ere, najslavniji vulkan u regiji, moderni vulkanolozi mnogo su više zabrinuti zbog skupine niskih kratera koji okružuju Pozzuoli, zajednički poznatih kao Campi Flegrei.

Upozorenje za vulkansku aktivnost u Campi Flegreiju moglo bi promijeniti boju i postati narančasto, rekao je to ministar civilne zaštite Nello Musumeci ovoga tjedna, kada je u Rim pozvao i gradonačelnike općina flegrejskog područja. Ako se rizik popne na višu razinu, jedina preventivna mjera bit će evakuacija stanovnika.

2500 potresa u posljednja tri mjeseca

"Osjećaš li to? Ovdje su potresi neprestani", rekao je Luca Averna, povremeni ribar, nedavno za Wall Street Journal dok je radio na svom malom brodu tijekom potresa magnitude 3,6. "Navikli smo na to, ali to ne znači da se ne bojimo."

Pozzuoli je doživio 2500 potresa u posljednja tri mjeseca. Iako je većina njih bila relativno mala, stalna seizmička aktivnost ostavila je stanovnike u strahu. Njihova nelagoda nije bez razloga - oni nastanjuju regiju smještenu na vrhu supervulkana, što je klasifikacija koju ima samo 20-ak najvećih svjetskih vulkana. Ovi potresi koji se ponavljaju ukazuju na vulkansku aktivnost što tinja duboko ispod površine.

Ova depresija sadrži više od desetak stožastih vulkana, nekoliko kraterskih jezera i dom je za pola milijuna stanovnika, s dodatnih 800.000 ljudi koji žive na rubovima granica depresije. U Campi Flegreiju, kao i u Yellowstoneu i drugim supervulkanima diljem svijeta, vjerojatnost katastrofalne erupcije je relativno mala, ali nije zanemariva. Alessandro Iannace, profesor geologije na Sveučilištu Napulj Federico II, objasnio je: "Razlika je u tome što u Yellowstoneu, ako mislite da dolazi erupcija, možete poslati turiste kući i zatvoriti park na četiri godine. Ne možete učinite to s Campi Flegrei. Tamo je jednostavno previše ljudi."

Stanovnici Pozzuolija dobro su upoznati s mirisom pokvarenih jaja, što je miris sumporovodika koji često dođe sa slanim morskim povjetarcem. Česti potresi u tom području pripisuju se fenomenu zvanom bradiseizam, koji karakterizira postupno izdizanje ili tonjenje dijela Zemljine površine zbog vulkanske aktivnosti.

‘Uvijek razmišljate o tome‘

Lokalne vlasti itekako su svjesne rizika koje predstavlja supervulkan, jer dijele brošure sa smjernicama za evakuaciju i savjetima za razdoblje nakon eventualne erupcije. Planovi evakuacije ocrtavaju potencijalne rute bijega iz Campi Flegreija. Međutim, lokalno stanovništvo izražava zabrinutost da ceste, koje su obično zakrčene čak i u normalnim danima, neće biti dovoljne u slučaju potpune i hitne evakuacije.

Pozzuoli je u prošlosti iskusio intenzivne potrese, uključujući i obveznu naredbu o evakuaciji izdanu 1980-ih, koja je još uvijek u sjećanju starijih stanovnika grada. Nedavni seizmički događaji također su ohladili tržište nekretnina u Pozzuoliju, a uznemireni kupci često otkazuju ponude u posljednjem trenutku.

Posljednja doista značajna erupcija Campi Flegreija dogodila se 1538. godine. Progutala je cijeli tadašnji grad i stvorila vulkanski stožac poznat kao Monte Nuovo, ili "nova planina", sada rezervat prirode.

Posjetitelji mogu istražiti stazu kroz bujno drveće do ruba kratera, s koje se pruža panoramski pogled na zaljev Pozzuoli. U blizini, krater Solfatara ispušta oštar miris pokvarenih jaja uz aromu stabala smokve. Ovaj krater, koji je nekada bio popularno mjesto za kampiranje, zatvoren je 2017., nakon tragičnog incidenta u kojem su dječak i njegovi roditelji podlegli otrovnim plinovima nakon pada u vrtaču.

Krajolik koji okružuje krater Solfatara sadrži kuće i stambene zgrade koje se nižu uz cestu, s nogometnim igralištima uklesanima u padinu. U povijesnoj luci Pozzuolija, godine učestalih potresa podigle su morsko dno, tako da sada samo najmanji brodovi mogu uploviti unutra.

Lokalni stanovnik je za WSJ rekao: "Ako želite živjeti u Pozzuoliju, morate naučiti živjeti s vulkanom. Uvijek razmišljate o tome, čak i kad spavate. Ako se moja žena pomakne u krevetu, skočim misleći da je potres."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 05:07