CENZURA

Naprasno prekinut intervju uživo, društvo u studiju zaprepašteno: ‘Dragi gledatelji, ovo je Katar...‘

‘Uplašio sam se i mislio sam da će me uhititi. Osoba koja je zaustavila snimanje nam se obratila na vrlo grub način‘, rekao je novinar

Novinar Joaquin Alvarez

 Youtube

Na snimci je ostao zabilježen trenutak u kojem katarski dužnosnici grubo prekidaju TV prijenos uživo i naređuju argentinskom novinaru da prestane snimati dok je ovaj intervjuirao jednog nogometnog navijača u invalidskim kolicima, piše Daily Mail.

Visoki muškarac u arapskoj halji i s pokrivalom za glavu naredio je Joaquinu Alvarezu da mu pokaže svoju novinarsku propusnicu, a nakon toga naredio snimatelju da usmjeri svoj objektiv u stranu.

Kolege iz studija u Buenos Airesu rekli su ‘ovakva je katarska vlada‘ te izrazili zabrinutost zbog onoga što se događa uživo u Dohi.

Incident, sličan onome koji se dogodio i danskoj TV ekipi kojoj su članovi osiguranja prijetili uživo u eteru dok su emitirali iz Dohe uoči Svjetskog prvenstva, zbio se tijekom javljanja uživo za Nosotros a la Mañana, popularnu emisiju na argentinskom kanalu El Trece.

Novinar je bio prisiljen stati i dokazati da doista jest novinar, nakon što je navijač u invalidskim kolicima s kojim je razgovarao rekao da je ‘tužan‘ zbog šokantnog poraza Argentine od Saudijske Arabije u njihovoj prvoj utakmici na prvenstvu.

Prekid prijenosa uživo dogodio se u Barwa Villageu, poslovno-stambenom kompleksu u predgrađu Dohe koji je dovršen 2010. godine i proširen za Svjetsko prvenstvo.

Novinar i ekipa kasnije su nastavili snimanje iz stražnjeg dijela automobila, a Alvarez je rekao gledateljima da je bio prisiljen napustiti to područje nakon što mu je rečeno da je mjesto na kojem snima ‘privatno‘.

‘Bio sam uplašen i mislio sam da će me uhititi. Osoba koja je zaustavila snimanje izašla je iz kombija i na vrlo grub način nam rekla da ne možemo više snimati jer smo u privatnom prostoru. Rekao sam mu da pokazujemo nešto lijepo, ali oni su nam rekli da moramo ići i u jednom su nam trenutku čak htjeli uzeti opremu‘, kazao je Alvarez.

Kasnije je u objavi na društvenim mrežama svima zahvalio na podršci: ‘Imali smo loše iskustvo i ono što se dogodilo bilo je potpuno nepravedno jer smo imali sve potrebne dozvole i sve je bilo u redu. To je sada prošlost, još jedna anegdota. Najvažnije je da Argentina opet igra u subotu.‘

Nicolas Magaldi, koji mijenja Alvareza na mjestu voditelja programa dok njegov kolega u Dohi prati Svjetsko nogometno prvenstvo, kazao je: ‘Ovo je primjer teške cenzure i to moramo reći. Pokrili su kameru, nisu dopustili snimanje, naredili su vam da odete na nepristojan način, a povrh toga osoba koja je sve to naredila nije se identificirala.‘

Novinarova supruga Tefi Russo kasnije se oglasila na društvenim mrežama i rekla: ‘Bez šale, uplašio se. Iako je imao sve papire, on ipak nije kod kuće, radio je prijenos uživo, ne govori jezik, to je druga kultura i cenzura jer znaš da ne radiš ništa loše. Nemoguće je raditi i uživati ​​na ovakvom Svjetskom prvenstvu.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:35